Την κατάθεση έφεσης εναντίον της εμβληματικής δικαστικής απόφασης, τον περασμένο Μάιο, που της επέβαλε δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030, ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell.

Σε ανακοίνωση της, η διοίκηση του ενεργειακού κολοσσού υποστήριξε ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στη στρατηγική της πράσινης ενεργειακής μετάβασης της και πως πρόθεση της παραμένει ο στόχος των μηδενικών εκπομπών (αν και δίχως να προσδιορίζει χρονικό στόχο), καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος απαιτεί δράση.

Όμως, άσκησε κριτική κατά της δικαστικής απόφασης που, όπως ισχυρίζεται, στοχοποιεί μια μεμονωμένη εταιρεία. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφείς, φιλόδοξες πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια ριζική αλλαγή σε όλο το φάσμα του ενεργειακού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν βαν Μπούρντεν.

Θυμίζουμε πως η απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, στις 26 Μάϊου, είχε προκαλέσει πάταγο διεθνώς, καθώς απαιτούσε από τον ενεργειακό γίγαντα να φτάσει σε μειώσεις ρύπων κατά 45% μέχρι το 2030. Το δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό επτά διαφορετικών ακτιβιστικών οργανώσεων, που κατέθεσαν αγωγή για λογαριασμό 17.200 Ολλανδών, πως το επιχειρηματικό μοντέλο της Shell σε θέματα περιβάλλοντος «αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή», σύμφωνα και με τους στόχους που έχουν αποφασιστεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι ακτιβιστές είχαν ισχυριστεί ακόμη πως οι πράσινες δεσμεύσεις της εταιρείας για μείωση των ρύπων κατά τουλάχιστον 6% έως το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050, δεν ήταν επαρκείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ήδη από τότε έγκριτοι νομικοί μιλούσαν για μια απόφαση-σταθμό που θα αλλάξει τα δεδομένα διεθνώς ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες υποθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Shell αποφάσισε να αμφισβητήσει την απόφαση στο Εφετείο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα
Green |

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα

Η αργή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και οι ενεργειακές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή της οδήγησαν το Πολιτικό Γραφείο να ζητήσει πιο προσεκτική, άρα αργή, πορεία προς την επίτευξη του στόχου για μηδενισμό των ρύπων

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030
Green |

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030

Οι σχετικές συζητήσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσονται ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων οχημάτων έως το 2026

Σικελία: Η χειρότερη ξηρασία της δεκαετίας πλήττει τη λίμνη Ποζίλο [Photo]
Green |

Σικελία: Η χειρότερη ξηρασία της δεκαετίας πλήττει τη λίμνη Ποζίλο [Photo]

Η χωρητικότητα της λίμνης Pozzillo στις αρχές Ιουλίου 2021 ανήλθε σε 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου το 15% της μέγιστης χωρητικότητάς της και ταυτόχρονα 25% κάτω από τον διαθέσιμο όγκο νερού του 2020.

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής
Green |

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής

Οι θεσμικοί και ιδιωτικοί Ευρωπαίοι επενδυτές θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως σχετικά με έργα που θεωρούνται συμβατά με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα

Όλο το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με επιδοτήσεις 40% έως 75%
Green |

Όλο το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με επιδοτήσεις 40% έως 75%

Οι όροι και οι προϋποθέσεις και οι αλλαγές του νέου προγράμματος ύψους 632 εκ. ευρώ Ξεχωριστή δράση 100 εκ. ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά. Μηχανισμός εγγύησης του κράτους για τα δάνεια στα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.