Την κατάθεση έφεσης εναντίον της εμβληματικής δικαστικής απόφασης, τον περασμένο Μάιο, που της επέβαλε δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030, ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell.

Σε ανακοίνωση της, η διοίκηση του ενεργειακού κολοσσού υποστήριξε ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στη στρατηγική της πράσινης ενεργειακής μετάβασης της και πως πρόθεση της παραμένει ο στόχος των μηδενικών εκπομπών (αν και δίχως να προσδιορίζει χρονικό στόχο), καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος απαιτεί δράση.

Όμως, άσκησε κριτική κατά της δικαστικής απόφασης που, όπως ισχυρίζεται, στοχοποιεί μια μεμονωμένη εταιρεία. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφείς, φιλόδοξες πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια ριζική αλλαγή σε όλο το φάσμα του ενεργειακού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν βαν Μπούρντεν.

Θυμίζουμε πως η απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, στις 26 Μάϊου, είχε προκαλέσει πάταγο διεθνώς, καθώς απαιτούσε από τον ενεργειακό γίγαντα να φτάσει σε μειώσεις ρύπων κατά 45% μέχρι το 2030. Το δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό επτά διαφορετικών ακτιβιστικών οργανώσεων, που κατέθεσαν αγωγή για λογαριασμό 17.200 Ολλανδών, πως το επιχειρηματικό μοντέλο της Shell σε θέματα περιβάλλοντος «αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή», σύμφωνα και με τους στόχους που έχουν αποφασιστεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι ακτιβιστές είχαν ισχυριστεί ακόμη πως οι πράσινες δεσμεύσεις της εταιρείας για μείωση των ρύπων κατά τουλάχιστον 6% έως το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050, δεν ήταν επαρκείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ήδη από τότε έγκριτοι νομικοί μιλούσαν για μια απόφαση-σταθμό που θα αλλάξει τα δεδομένα διεθνώς ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες υποθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Shell αποφάσισε να αμφισβητήσει την απόφαση στο Εφετείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green