Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την εκ του μηδενός κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, μετά τη σημερινή υπογραφή της πρώτης από τις τέσσερις εργολαβίες του μεγάλου έργου που θα αναμορφώσει πλήρως την ευρύτερη περιοχή. Με το έργο, προϋπολογισμού 63,7 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν περισσότερα από 131 χλμ. δικτύου, που περιλαμβάνει 5.500 συνδέσεις με ακίνητα, και θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι.

Η σύμβαση ανάθεσης του έργου υπογράφηκε την Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 στη Ραφήνα, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιο Τόσιοκαι τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου «ΑΚΤΩΡ ΑΕ», κ. Γεώργιο Κωτούλα. Αφορά στην κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος.

Ολοκλήρωσε σε περίπου 3,5 χρόνια

Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες, εκτός από σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της, θα βάλει παράλληλα φρένο στις χρηματικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρύτερο έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/7/2020 με την C(2020)4877/15.7.2020 απόφαση της Επιτρόπου ElisaFerreira.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης και πέραν του δικτύου αποχέτευσης περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ

Η εκ του μηδενός κατασκευή αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η Εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Οι υπογραφές για το πρώτο έργο στην Ανατολική Αττική μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων του Δήμου Παλλήνης. Εκεί θα κατασκευαστούν 172 χλμ. δικτύου, 13 αντλιοστάσια και πάνω από 9.000 συνδέσεις με ακίνητα.

Το πιο σύγχρονο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε περίπου 4 χρόνια θα λειτουργεί το πιο σύγχρονο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη, με προηγμένη τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών, απεμπλέκοντας συγχρόνως τη χώρα μας από παλινωδίες και οικονομικές κυρώσεις..»

Στη σπουδαιότητα του έργου και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ανατολική Αττική. Ένα σημαντικό έργο που για δεκαετίες εκκρεμούσε και αποτελούσε αντικείμενο προστριβών, γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα έργο που θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ραφήνας -Πικερμίου και Αρτέμιδας -Σπάτων (…)  Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο επενδύουμε σε «πράσινες» πολιτικές και έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο. Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης. Χωρίς χρονοτριβές συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας»

Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου , αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το σύνολο των επενδύσεων στην Ανατολική Αττική, τόνισε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Τόσιος αναφέροντας. μεταξύ άλλων πως «το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης θα είναι επισκέψιμο από τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, με διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους αναψυχής και πρασίνου, που θα ποτίζονται από το ανακυκλωμένο καθαρό νερό του ΚΕΛ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και γνώσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές