Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς εργασίας, με τα σημερινά στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα εργασίας να δείχνουν απρόσμενο άλμα στον αριθμό τους, γεγονός που απογοήτευσε τους επενδυτές και προσγείωσε αμέσως τα futures της Wall Street.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 51.000 φτάνοντας τις 419.000, ήτοι πολύ ψηλότερα από τις 350.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, όπως επίσης πολύ πάνω από το προσαρμοσμένο αριθμό των 368.000 της περασμένης εβδομάδας.

Η αύξηση αυτή εξέπληξε δυσάρεστα τους επενδυτές, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες δυσκολίες της αγοράς εργασίας να συνέλθει και να ορθοποδήσει από το πλήγμα της πανδημίας. Μάλιστα, ούτε η σταδιακή ακύρωση των επιδομάτων εργασίας του πακέτου Μπάιντεν από αρκετές πολιτείες, χρήματα που πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ευθύνονται για την αργή ανάκαμψη της απασχόλησης λειτουργώντας αποτρεπτικά ώστε ο κόσμος να ψάξει για δουλειά, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Βέβαια, συνολικά ο όγκος των αιτήσεων έχει υποχωρήσει δραστικά από το ρεκόρ των 6,149 εκατ. που είχαν αγγίξει τον Απρίλιο του 2020, στην καρδιά του πρώτου κύματος της πανδημίας. Όμως, παραμένει αρκετά ψηλά, τουλάχιστον κατά 200.000 με 250.000 πάνω από τα επίπεδα που οι οικονομολόγοι θεωρούν πως συνιστούν μια υγιή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Και βέβαια έρχεται να «κουμπώσει» στην αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων, θέτοντας θέμα επιστροφής κάποιων περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας συνολικά.

Μόνο θετικό στοιχείο από τα σημερινά στοιχεία είναι το γεγονός πως οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας από παλιούς ανέργους υποχώρησαν κατά 126.000 στα 3,24 εκατ. νούμερο που αποτελεί νέο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή