Στη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023, καθώς από εκείνη τη χρονιά ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 10%, θα προχωρήσει η Alpha Bank, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Βασίλη Ράπανο.

Μιλώντας στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, υπογράμμισε τις αντοχές που επέδειξε ο όμιλος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη στήριξη που παρείχε στους πελάτες.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει την ευχέρεια να επιταχύνει τους ρυθμούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Χαρακτήρισε δε μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως όλος ο μηχανισμός της Alpha Bank είναι έτοιμος να συμβάλει στην ταχεία απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Mικρότερη της αναμενόμενης η ύφεση

Ο κ. Ράπανος στην ομιλία του χαρακτήρισε το 2020 ως «μία ιδιαίτερη χρονιά με κυρίαρχο γεγονός μία πρωτόγνωρη και οξεία κρίση σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Ωστόσο, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και τα αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης συνέβαλαν στην καταγραφή μικρότερης, από την αναμενόμενη, ύφεσης.

«Ιδιαίτερα εντυπωσιακή», συνέχισε ο κ. Ράπανος, «ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία, με την υιοθέτηση του προγράμματος “Next Generation EU” (NGEU), τον Ιούλιο 2020, ύψους 750 δισ. ευρώ», με σκοπό αφενός, την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από την πανδημική κρίση».

Όπως πρόσθεσε, «για την Ελλάδα, η αξιοποίηση των κεφαλαίων του προγράμματος NGEU ύψους 32 δισ. ευρώ θα γίνει μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή».

Τόνισε δε πως «για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ο κεντρικός και άρτιος συντονισμός από το επιτελικό κράτος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ενώ συγχρόνως, αποτελεί και μία πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, με κατάλληλα προετοιμασμένα και στοχευμένα επενδυτικά σχέδια σε τομείς αιχμής, θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, «η ταχεία ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την απορρόφηση των κεφαλαιακών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα από το NGEU μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να διασφαλίζεται το αξιόχρεο της χώρας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που θα εγκλώβιζαν τη χώρα σε στασιμότητα».

Συμπλήρωσε πάντως πως «δεν θα πρέπει, βεβαίως, να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η επεκτατική πολιτική κατά το 2020 και το 2021 αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο».

Τα επιτεύγματα του 2020 

Ο κ. Ψάλτης στη δική του τοποθέτηση μίλησε για «την ετοιμότητα και την ευελιξία που επέδειξε η Alpha Bank, κατά το 2020, να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία».

Επιπλέον, παρουσίασε μία σειρά από σημαντικά επιτεύγματα και καθοριστικές στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας «που την τοποθέτησαν σε θέση σηματωρού στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα εξής:

Ολοκλήρωση του Project Galaxy, τιτλοποίησης-ορόσημο που εξυγίανε δραστικά τον ισολογισμό της και αποτελεί εφαλτήριο για την επιστροφή της σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας

  • Την πρόοδο του εταιρικού της μετασχηματισμού
  • Την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της για την παροχή νέων υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων

Όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Alpha Bank, ανέφερε ότι το 2020, η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας ενισχύθηκε, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφώνεται σε 17,3% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,4%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους Ευρώ 2 δισ. έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλε η άκρως επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 0,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020, κίνηση που επαναλάβαμε και την τρέχουσα χρονιά, με νέα έκδοση Tier II ύψους 0,5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και επιτυγχάνοντας Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ύψους 16,9%, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης της Συναλλαγής Galaxy» επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank.

Τα επόμενα βήματα 

Σε σχέση με την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης επεσήμανε πώς «είναι ένα θεμελιώδες τμήμα του νέου Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο και θα μας δώσει τη δυνατότητα, την περίοδο 2021-2024:

  • Να αξιοποιήσουμε το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%
  • Να ενισχύσουμε τις πηγές εσόδων μας με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών μας δραστηριοτήτων».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις