Στον στρατηγικό ρόλο των τραπεζών στην επιτυχία του μετασχηματισμού που επιχειρείται στην ελληνική οικονομία με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, Βασίλης Ψάλτης. Οι δηλώσεις του κ. Ψάλτη έγιναν στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΕΒ με θέμα «Χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έξοδος από την πανδημία».

Το RRF συνιστά μια ιστορική ευκαιρία εκσυγχρονισμού για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και απαιτεί την ανάληψη του αντίστοιχου μεριδίου ευθύνης από το σύνολο των εμπλεκομένων, της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και βέβαια του τραπεζικού συστήματος για την ενεργή στήριξη της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Η ειδοποιός διαφορά του RRF

Ο κ. Ψάλτης, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στην ειδοποιό διαφορά μεταξύ των νέων κονδυλίων του RRF και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παρελθόντος, εξηγώντας ότι αυτά δεν έχουν επιδοματικό χαρακτήρα, ούτε προορίζονται για την υποστήριξη απαρχαιωμένων μοντέλων χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διοίκησης. Αντιθέτως δε, αποσκοπούν στη δραστική αλλαγή της δομής της οικονομίας με στόχο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι αυτές καλούνται σήμερα να «επανεφεύρουν τον εαυτό τους», καθώς πέραν της πιστωτικής επέκτασης που αναμένεται να καλύψουν μέσα στην επόμενη πενταετία ύψους 33 δισ. ευρώ, το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά στην υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τη διάχυση των πόρων του RRF στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως, ενώ οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν την οργάνωση και τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για την υλοποίηση απαιτητικών επενδυτικών πλάνων, το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί συνολικά η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος».

Σημείωσε δε, ότι στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται και από τις επιχειρήσεις να μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για αλλαγή υποδείγματος και να διακατέχονται από κουλτούρα ανάπτυξης ισχυρής υποδομής και όχι κατ’ ανάγκην άμεσης απόδοσης.

O ρόλος της Alpha Bank

Όσον αφορά στο ρόλο που σκοπεύει να αναλάβει η Alpha Bank στα νέα αυτά δεδομένα, ο κ. Ψάλτης σημείωσε: «Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε λύσεις “στα μέτρα” και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, αξιοποιώντας όχι μόνο τους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά και την εξειδίκευσή μας στην εκπόνηση έργων μεγάλου βεληνεκούς. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ως σύμβουλος με πραγματική κατανόηση των αναγκών του πελάτη, ώστε, σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, κάθε επιχείρηση να έχει την καθοδήγηση που απαιτείται, για την δημιουργία ενός επιλέξιμου προς χρηματοδότηση σχεδίου».

Επίσης, ο κ. Ψάλτης  εξήγησε και το συνολικό πλαίσιο της στήριξης που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα ενισχύει, όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά θέτοντας στη διάθεση των επιχειρήσεων την υψηλή εξειδίκευση των Στελεχών της και την εμπειρία της προκειμένου να βοηθήσει, όχι μόνον με δανεισμό, αλλά και συμβουλές αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο, τη βελτίωση της δομής της εταιρίας, την πιθανότητα συνεργασιών, την αξιοποίηση ευκαιριών.

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματικότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, προκειμένου η ευκαιρία εκσυγχρονισμού που έχει η πατρίδα μας να μην περάσει αναξιοποίητη» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τόσο τους χρηματοδοτικούς πόρους, όσο και την υψηλή εξειδίκευσή της στην εκπόνηση έργων και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Τα κριτήρια ESG

Κατά την τοποθέτησή του στην ψηφιακή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο CEO της Alpha Bank αναφέρθηκε και στη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθώς όπως είπε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα αειφορίας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου) που απαιτεί τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα για την Alpha Bank, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, η νέα αυτή προσέγγιση συνιστά μία σημαντική ευκαιρία για πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας της, σε όλα τα επίπεδα, στους κανόνες ESG, για να καταλήξει ότι «το νέο αυτό πλαίσιο στόχο έχει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ίδιων των κοινωνιών, ιδιαίτερα δε των νέων γενεών για βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και διαφάνεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google
Διεθνή |

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google

Η υλοποίηση των υποβρύχιων καλωδιακών δικτύων δημιουργεί ένα νέο σύστημα αναφοράς σε σχέση με τη διαφοροποίηση, την επεκτασιμότητα και την εξάλειψη καθυστερήσεων στις οδούς επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας.

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου
Επιχειρήσεις |

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου

Στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις