Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι τελικές παρουσιάσεις των ομάδων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ανοικτής καινοτομίας «ATHEX Innovation». Μία πρωτοβουλία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον τελικό έφτασαν τρεις ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και συγκεκριμένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον τομέα της Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management), από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στον τομέα του Crowdfunding, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της Χρηματοιοικονομικής Αξιολόγησης Μικρών Εταιρειών καθώς και η startup I-Spiral, μία ψηφιακή πλατφόρμα που υποστηρίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές υποχρεώσεις KYC & AML.

Στον τελικό επίσης προκρίθηκαν τέσσερις νέες ομάδες επιστημόνων/στελεχών που σχηματίστηκαν μέσα στο πρόγραμμα έχοντας συμπληρωματικές δεξιότητες και υπόβαθρο σπουδών, οι οποίες δούλεψαν πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες του Χρηματιστηρίου σχεδιάζοντας πραγματικές ψηφιακές υπηρεσίες και δίνοντας καινοτόμες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες Greek Analysta & XChange News με καινοτόμες λύσεις για την έξυπνη πληροφόρηση των επενδυτών, η ομάδα BEHAVE με μία πλατφόρμα για την αξιολόγηση μικρών εταιρειών χρησιμοποιώντας τεχνικές AI και η ομάδα Oculus με ένα σύστημα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης των ESG δεδομένων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ATHEX καθώς και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία και ευχαρίστησε τα στελέχη όλων των ομάδων, χαρακτηρίζοντας την συμμετοχή τους καταλύτη στην προσπάθεια αυτή. Τόνισε δε, πως η εμπειρία του πρώτου κύκλου του προγράμματος Athex Ιnnovation θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για τις επόμενες χρονιές.

Όλες οι ομάδες θα λάβουν περαιτέρω υποστήριξη από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας του Χρηματιστηρίου και το Κέντρο ACEin του ΟΠΑ όπως επίσης και διαφόρου τύπου οφέλη για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών και ερευνητικών τους προτάσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κλειστό Networking Event στον κήπο του Χρηματιστηρίου όπου τα μέλη των ομάδων και τα στελέχη του ATHEX αντάλλαξαν feedback και ιδέες για τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 επιστήμονες/στελέχη ανάμεσά τους επιχειρηματικές ομάδες (startups), ερευνητικές ομάδες και μεμονωμένοι επιστήμονες με τεχνολογικό και χρηματοοικονομικό κυρίως υπόβαθρο, οι οποίοι παρακολούθησαν μία σειρά από workshops που αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις λειτουργίες του Χρηματιστηρίου καθώς και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πολλά διαδραστικά workshops με τις ομάδες και επιλέχθηκαν εκείνες που προχώρησαν στη δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα, 8 επιχειρηματικές και ερευνητικές ομάδες και άλλες 17 ομάδες επιστημόνων και στελεχών έφτασαν στη δεύτερη φάση. Με βάση την ποιότητα των σχεδιασθέντων υπηρεσιών και την βιωσιμότητα της λύσης επιλέχθηκαν οι ομάδες του τελικού.

Πληροφορίες για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGroup) υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών. Προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και φιλικό περιβάλλον, πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει πολυετή διεθνή παρουσία και εξυπηρετεί ξένες αγορές ως πάροχος εξειδικευμένων συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών για λειτουργούς αγορών ενώ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως colocation και trust services.

Πληροφορίες για το ACEin

Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) δημιούργησε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin). Βασική στρατηγική του Κέντρου ACEin είναι η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κλπ. Το Κέντρο ACEin προσφέρει στις επιχειρήσεις αυτές κατάρτιση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας μίας startup, υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες σε τομείς όπως λογιστικά, φορολογικά και νομικά ζητήματα κ.λπ., καθοδήγηση και δικτύωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia