Για τα επόμενα δέκα χρόνια η εκάστοτε βρετανική κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοοικονομικού κινδύνους εξαιτίας των δαπανών ύψους 372 δισεκατομμυρίων λιρών που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από δύο εκθέσεις της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών που συντάχθηκαν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Τζόνσον, σύμφωνα με τις οποίες, επίσης, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια λίρες σε εξοπλισμό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών (PAC) του κοινοβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα πριν από την προγραμματισμένη για το 2022 δημόσια έρευνα.

«Με τα εντυπωσιακά χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν για μέτρα σε σχέση με την πανδημία μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα πώς θα διαχειριστεί τις επιπτώσεις στο μέλλον και πότε ακριβώς», δήλωσε ο Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο θα διαρκέσει για 20 χρόνια σε πράγματα όπως δάνεια ανάκτησης για την τέχνη και τον πολιτισμό, χώρια οι άλλοι κίνδυνοι τους οποίους πρέπει να μάθουν γρήγορα να διαχειρίζονται τα υπουργεία».

H PAC αναφέρει ακόμη μια εκτιμώμενη απώλεια της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων λιρών από απάτες και αθέτηση αποπληρωμής δανείων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε μια δεύτερη έκθεση, η επιτροπή ανέφερε ότι υπήρξαν επίσης «απαράδεκτα υψηλά» επίπεδα σπατάλης δημοσίων δαπανών, με 2,1 δισεκατομμύρια είδη ακατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας αξίας πάνω από 2 δισ. λίρες.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω αποδείξεις αποτυχίας της κυβέρνησης και ανέφερε ότι η έρευνα για την πανδημία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή