Θετική ήταν σε γενικές γραμμές η αντίδραση της αγοράς και δη, του επιχειρηματικού κόσμου στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αν και η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έκρινε την αναπροσαρμογή ως κατώτερη των αναγκών των εργαζομένων.

Θυμίζουμε πως στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο «κλείδωσε» η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την αύξηση του κατώτατου από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα στα 663 ευρώ το μήνα, ή στα 773,5 ευρώ, αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο.

ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τα επιχειρήματα μας

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας επεσήμανε πως «η κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, “παγώνοντας” καταρχήν οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος.

Για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στην λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1-1-2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.  Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο “ανάρρωσης” της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020».

Μάλιστα εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να καλύψουν την αύξηση 2% στις ελάχιστες αποδοχές, ο κύριος Καρανίκας επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΣΕΕ ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελεί αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Για τον ίδιο λόγο κάλεσε την κυβέρνηση «εφόσον το 2022 είναι πράγματι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, να δρομολογήσει την ίδια χρονιά την επαναφορά του δικαιώματος αυτού εντός του πλαισίου διαβούλευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Οι επιπτώσεις για τους εργοδότες

Η ΕΣΕΕ έχει εκτιμήσει πως η αύξηση από 1/1/2022 του κατώτατου μισθού κατά 2%, επιφέρει μία σειρά αυξήσεων στο μισθολογικό και μη κόστος των εργοδοτών.

Ειδικότερα και βάσει της αναγκαίας αναγωγής των 14 μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 12μηνιαία βάση, προκύπτουν οι παρακάτω αλλαγές:

  •  Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 €/μήνα ή 40,8 €/χρόνο.
  •  Το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 €/μήνα ή 223,2 €/χρόνο.
  •  Οι μεικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2€/μήνα ή 182,4€/χρόνο.
  •  Οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1€/μήνα ή 157,2€/χρόνο.
  •  Οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1€/μήνα ή 25,2€/χρόνο.

Μίχαλος: «Χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή»

Ως «χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή» σχολίασε την αύξηση του 2% ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η απόφαση αυτή αποτελεί τη χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή, καθώς δίνει έστω και μικρές ανάσες στους εργαζομένους, ενώ επιφέρει επίσης μία μικρή επιβάρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων».

Σε ό, τι αφορά, όμως, την πλευρά των επιχειρήσεων και ο κύριος Μίχαλος στάθηκε επίσης στην ανάγκη αντισταθμιστικών μέτρων. «Θεωρούμε ότι για να υπάρξει απόλυτη ισορροπία, η απόφαση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Και βεβαίως, οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή εξαιτίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και γενικότερα από άλλα κοινοτικά κονδύλια».

ΕΒΕΠ: «Συμβολική και ρεαλιστική αύξηση»

Για «συμβολική και ρεαλιστική αύξηση» έκανε λόγο από την πλευρά του το ΣΔ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του αναφέρεται πως «το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ επικροτεί τη συμβολική και ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, σύμφωνα με τα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή, αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεῖ δέ χρημάτων, και ἄνευ τούτων οὐδέν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων, έλεγε ο Δημοσθένης».

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των αναγκών των εργαζομένων η αύξηση στο 2%

«Μπορεί ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού να είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «οριακή αύξηση», η οποία «δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δεν μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας». Προσθέτει δε, πως «η αύξηση των 13 ευρώ, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ επανέρχεται στα δικά της αιτήματα, όπως διαμορφώθηκαν μέσα και από το Ινστιτούτου Εργασίας, το οποίο «έχει τεκμηριώσει το αίτημά για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Για εμπαιγμό μιλά σύσσωμη η αντιπολίτευση

Εμπαιγμό και προσβολή χαρακτηρίζει την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», αναφέρει στη δήλωσή της και συνεχίζει: «Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων!».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΚΙΝΑΛ που έκανε λόγο για «εμπαιγμό των εργαζομένων την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών». Και κατέληξε το ΚΙΝΑΛ: «Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις»

Για «αύξηση-παρωδία» κάνει λόγο από τη μεριά του το ΚΚΕ, το οποίο ζητάει «εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον “κούρεψαν”, στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις».

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη από έναν αξιοπρεπή μισθό, από συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, γνωρίζουν ότι ο δρόμος της διεκδίκησης τους δεν θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της Μητσοτάκης Α.Ε. που απλώς τροχοδρομεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μέσα από τα σωματεία, τα κινήματα και την ίδια την κοινωνία», σχολίασε το ΜεΡΑ 25.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες