Eίναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια κινέζικη παροιμία θα υπάρχει που θα περιγράφει το τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Κίνα. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο αγώνα για να ελέγξει το κύμα του άκρατου καπιταλισμού και της διάθεσης να ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που δείχνουν αρκετοί κλάδοι επιχειρήσεων -σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης- όπως οι τεχνολογικές, με τελευταίο θύμα τα ιδιωτικά φροντιστήρια σπουδών.

Η επιχείρηση-έλεγχος του Πεκίνου έχει κλονίσει τα χρηματιστήρια της χώρας και έχει επιφέρει τεράστιες απώλειες στις μετοχές μεγάλων μέχρι πρότινος εταιρειών που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές σε μερικούς από τους πιο ζωντανούς τομείς της Κίνας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία του σε ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες κατηγορεί ότι προωθούν την ανισότητα, αυξάνοντας το οικονομικό ρίσκο και αμφισβητώντας την εξουσία. Μια διαφαινόμενη αποδοχή βραχυπρόθεσμα πόνου για τους μετόχους στο κυνήγι των μακροπρόθεσμων σοσιαλιστικών στόχων της Κίνας, αποτελεί μια σκληρή αφύπνιση για όσους ήταν συνηθισμένοι στην κρατική υποστήριξη των χρηματο-οικονομικών αγορών.

«Η βασική ανησυχία σήμερα είναι κατά πόσον οι ρυθμιστικές αρχές θα κάνουν περισσότερα και θα επεκτείνουν το κυνήγι και σε άλλους τομείς,» δήλωσε ο Ντάνιελ Σο, της CMB International Securities Ltd. «Οι ρυθμιστικές ανησυχίες θα είναι η βασική σκιά πάνω από την αγορά στο δεύτερο μισό του χρόνου.» Ο Σο επισήμανε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για τους επενδυτές να σκεφτούν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος.

Πωλήσεις πανικού τη Δευτέρα

Οι μετοχές κατέρρευσαν εν μέσω πανικού πωλήσεων τη Δευτέρα. Στο Χονγκ Κονγκ, οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες μείωσαν τα περιθώρια χρηματοδότησης για τις κινεζικές μετοχές εκπαίδευσης. «Δεν υπάρχει κάποια βάση για μας να δικαιολογήσει τις μετοχικές αποτιμήσεις που δημιουργούν οι ρυθμιστικές ανησυχίες,» δήλωσε ο Ντάι Μίνγκ, της Huichen Asset Management στη Σανγκάη. «Στο παρελθόν, η αγορά περίμενε φυσιολογικές ρυθμίσεις σε κάποιους τομείς, όμως τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να ανεχτεί την εξαφάνιση μιας ολόκληρης βιομηχανίας ή κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων όταν απαιτείται.»

Ακόμη ένα πρόβλημα για τα κινεζικά χρηματιστήρια ήταν η ξαφνική απόφαση της Evergrande Group να παγώσει την καταβολή ειδικού μερίσματος προς τους μετόχους καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν από ειδήσεις πως τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν ανησυχία για το χρέος της εταιρείας ακινήτων. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 16%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Bloomberg για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων υποχώρησαν κατά 4% σήμερα έχοντας χάσει το 5% της αξίας του τη Δευτέρα.

Οι μετοχές τεχνολογίας και εκπαίδευσης υποχώρησαν ξανά. Η μετοχή της Tencent Holdings έχασε το 10% της αξίας της, ενώ η μετοχή της Meituan κατέρρευσε, χάνοντας 16%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng Tech Index, υποχώρησε κατά 9% σήμερα για να πέσει σε αρνητικό έδαφος ακριβώς ένα χρόνο μετά την καθιέρωσή του. Ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 5,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης CSI 300 υποχώρησε κατά 4% και το γιουάν έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο έναντι του δολαρίου.

Η κινεζική αγορά αγνόησε την είδηση πως τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια σύγκριση τον Ιούνιο, έχοντας αυξηθεί κατά 36,4% τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές