Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας επ’ αμοιβή (σ.σ.: φροντιστήρια) στην Κίνα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τη ρυθμιστική εποπτεία μιας βιομηχανίας 120 δισεκατομμυρίων.

Οι νέοι κανόνες που γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή απαγορεύουν την επί πληρωμή διδασκαλία σε βασικά σχολικά μαθήματα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαβίωσης των οικογενειών, στο πλαίσιο της πολιτικής ενθάρρυνσης των ζευγαριών να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Τα νέα προβλημάτισαν τόσο τον κλάδο όσο και τους γονείς οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα επηρεάσουν τα παιδιά τους στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα ιδιωτικά φροντιστήρια θα εγγραφούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και δεν θα χορηγηθούν νέες άδειες.

Επίσης, οι υφιστάμενες διαδικτυακές εταιρείες διδασκαλίας θα υπόκεινται σε περαιτέρω έλεγχο και η επιμόρφωση μετά το σχολείο θα απαγορεύεται κατά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις σχολικές διακοπές, ανέφερε το έγγραφο.

Τα φροντιστήρια με προγράμματα σπουδών θα απαγορεύεται να αντλούν χρήματα από το χρηματιστήριο ή άλλες δραστηριότητες κεφαλαίου, ενώ οι εισηγμένες δεν θα επιτρέπεται να επενδύουν σε τέτοιες εταιρείες.

Έπεσαν οι μετοχές

Οι αλλαγές έθεσαν σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον τομέα τα τελευταία χρόνια με την προοπτική της συνεχούς ζήτησης στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, επισημαίνει το Reuters.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών του κλάδου κατέγραψαν βουτιά στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη και η πώληση συνεχίστηκε τη Δευτέρα με κάποιες από αυτές να πέφτουν κατά 30%-40%.

Ο σχετικός κλαδικός δείκτης στην Κίνα υποχώρησε έως και 14% τη Δευτέρα.

Η TAL Education Group που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναμένει πως οι νέοι κανόνες θα έχουν «σημαντική αρνητική επίδραση στις υπηρεσίες διδασκαλίας μετά το σχολείο … που με τη σειρά τους ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις λειτουργίες και τις προοπτικές της εκπαίδευσης.

Οι Gaotu Techedu, New Oriental Education & Technology Group, Koolearn Technology Holding, Scholar Education Group και China Beststudy Education Group προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις.

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι ετήσιοι στόχοι τιμών στις εισηγμένες του κλάδου θα μειωθούν 78% κατά μέσο όρο. Αυτό, σημειώνει, θα προέλθει κυρίως από την απαγόρευση της διδασκαλίας κατά τα σαββατοκύριακα και κατά τις χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, που αποτελούσαν το 80% των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Περισσότερο από το 75% των μαθητών ηλικίας από 6 έως 18 ετών στην Κίνα παρακολούθησαν μαθήματα μετά το σχολείο το 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κινεζικής Εταιρείας Εκπαίδευσης, και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua το οποίο επικαλείται ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, τα νέα μέτρα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός τεράστιου φόρου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα οικονομικά των γονιών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας