Αμετάβλητα σε μηδενικά επίπεδα άφησε τα επιτόκια, όπως άλλωστε αναμενόταν, η Federal Reserve επισημαίνοντας πως η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται παρά την ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Κοινώς η ώρα για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πλησιάζει, αλλά σαφώς δεν έχει φτάσει ακόμη!

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία συνεχίζουν να αναρρώνουν, «αν και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως». Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το συμβούλιο παραδέχεται πως η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αντανακλώντας μεταβατικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, όπως επιμένει ουσιαστικά πως η άνοδος θα είναι παροδική.

Κοινώς, η FOMC καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Federal Reserve ως προς τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας (θυμίζουμε πως η πλήρης απασχόλησης εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της κεντρικής Τράπεζας) που θα επιτρέψει και την έναρξη της συζήτησης για το περίφημο tapering. Όμως, δεν έχει φτάσει στο σημείο αυτό. Για το λόγο αυτό επισημαίνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση η Fed επιβεβαιώνει την πρόθεση της να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της. Και επισημαίνει πως «το μονοπάτι της οικονομίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία του κορωνοϊού». «Η πρόοδος στους εμβολιασμούς πιθανότατα θα συνεχιστεί μειώνοντας την επίδραση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, όμως το ρίσκο για τις οικονομικές προοπτικές παραμένει» γράφει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]