Αμετάβλητα σε μηδενικά επίπεδα άφησε τα επιτόκια, όπως άλλωστε αναμενόταν, η Federal Reserve επισημαίνοντας πως η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται παρά την ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Κοινώς η ώρα για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πλησιάζει, αλλά σαφώς δεν έχει φτάσει ακόμη!

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία συνεχίζουν να αναρρώνουν, «αν και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως». Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το συμβούλιο παραδέχεται πως η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αντανακλώντας μεταβατικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, όπως επιμένει ουσιαστικά πως η άνοδος θα είναι παροδική.

Κοινώς, η FOMC καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οικονομία έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Federal Reserve ως προς τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας (θυμίζουμε πως η πλήρης απασχόλησης εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της κεντρικής Τράπεζας) που θα επιτρέψει και την έναρξη της συζήτησης για το περίφημο tapering. Όμως, δεν έχει φτάσει στο σημείο αυτό. Για το λόγο αυτό επισημαίνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση η Fed επιβεβαιώνει την πρόθεση της να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της. Και επισημαίνει πως «το μονοπάτι της οικονομίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία του κορωνοϊού». «Η πρόοδος στους εμβολιασμούς πιθανότατα θα συνεχιστεί μειώνοντας την επίδραση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, όμως το ρίσκο για τις οικονομικές προοπτικές παραμένει» γράφει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ενεργειακή κρίση – Γιατί η Gazprom κατηγορείται για χειραγώγηση των τιμών που πλήττουν την ευρωπαϊκή αγορά
Διεθνή |

Η απειλή της ενεργειακής κρίσης και ο... ύποπτος ρόλος της Gazprom

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας, σκοπός της Μόσχας είναι να ωθήσει τις τιμές σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε η Γερμανία να σπεύσει να εγκρίνει, δίχως επιφυλάξεις, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα

Βρετανία – Καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές και τις ελλείψεις σε τρόφιμα
Διεθνή |

Βρετανία καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές

Έκτακτη συνάντηση με παράγοντες του εγχώριου ενεργειακού κλάδου πραγματοποίησε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κβάσι Κβαρτένγκ σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για την κρίση εν όψει και του χειμώνα