Διαστάσεις επιδημίας έχει αρχίσει να παίρνει η υπόθεση της διακίνησης μαϊμού φέτας στα σούπερ μάρκετ της Σουηδίας.

Εκτός από τη «φέτα» με την επωνυμία BABA FARM, που ήταν τυροκομικό προϊόν φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα και πιθανώς νερό (!) καθώς η υγρασία ξεπερνούσε το 60%, στα ψυγεία μεγάλης σουηδικής αλυσίδας κυκλοφόρησε και «φέτα» με την επωνυμία Garant Feta, επίσης εκτός παραγωγικών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και τα δύο σήματα «φέτας» συνδέονται με την ίδια θεσσαλική τυροκομική εταιρεία.

Αναλυτικά, η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει και διακινεί μεσογειακά προϊόντα, έστειλε στο ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο Eurofins & Feed Testing Sweden δείγματα από δύο διαφορετικά σήματα φέτας. Τη «φέτα» BABA FARM, που ήταν η αφορμή για να γνωστοποιηθεί η υπόθεση της νοθείας, και τη «φέτα» Garant.

Στη περίπτωση της Garant βρέθηκε κυρίως αγελαδινό γάλα (major part 50-100%) και δευτερευόντως ανιχνεύτηκε γίδινο γάλα (medium part 10-50%), καθώς και ελάχιστο πρόβειο (minor part 2-10%). Η υγρασία της Garant Feta ήταν σχεδόν 59%.

Με δεδομένο ότι η φέτα ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο, πρόκειται για άλλη μία κατ’ ευφημισμό φέτα.

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρεία Di Luca & Di Luca AB διαθέτει επίσης φέτα την οποία εισάγει από την Ελλάδα. Το προϊόν της με την επωνυμία ΖΕΤΑ διατίθεται κυρίως στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως της Γερμανίας.

Αναμένονται τα αποτελέσματα

Από την πλευρά του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να επιβεβαιωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας τα αποτελέσματα του σουηδικού εργαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους σε δείγματα που διακινούνται εκτός συνόρων παρά μόνο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας εντός της χώρας.

Με τους κτηνοτρόφους και τις υγιείς γαλακτοβιομηχανίες στα κάγκελα μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για τη νοθεία ενός από τα πιο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρα μας, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αρχίσει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί ο ΕΛΓΟ να ελέγχει και τα ελληνικά προϊόντα που διακινούνται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Επιπλέον, από παράγοντες της αγοράς θεωρείται επιβεβλημένη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τους ελέγχους για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα, ώστε να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το γεγονός ότι εκκρεμεί η εκδίκαση παραπάνω από 100 υποθέσεων παραβατών αποδεικνύει τη μη αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τι είναι η «πυξίδα φαγητού» – Η νέα ταξινόμηση των τροφών
Επιχειρήσεις |

Τι είναι η «πυξίδα φαγητού» – Η νέα ταξινόμηση των τροφών

Η λεγόμενη «πυξίδα φαγητού» (Food Compass) ταξινομεί τις τροφές από τις χειρότερες έως τις καλύτερες για την υγεία, αποτελώντας έτσι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για εταιρείες τροφίμων, εστιατόρια, καφετέριες κ.α.

Αποκλειστικό Μega – Έρχεται ο λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών
Επιχειρήσεις |

Αποκλειστικό Μega – Έρχεται ο λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών

Το θέμα αφορά σε περίπου 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS

myHealth app: Η «Άυλη Συνταγογράφηση» στο κινητό από τον Όμιλο ΟΤΕ για την Η.ΔΙ.ΚΑ
Επιχειρήσεις |

myHealth app: Η «Άυλη Συνταγογράφηση» στο κινητό από τον Όμιλο ΟΤΕ για την Η.ΔΙ.ΚΑ

Ήδη, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app, τον «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» που φέρνει το υγειονομικό προφίλ κάθε πολίτη στο κινητό του τηλέφωνο