
Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν λόγω των πληγμάτων που δέχονται από την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησαν σήμερα επιστήμονες.
Οι ερευνητές αυτοί, που ανήκουν σε μια ομάδα περισσότερων από 14.000 επιστημόνων που έχουν ζητήσει να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου συστηματικά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής: «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης».
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών –από πλημμύρες ως καύσωνες, περνώντας από τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές.
Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη –στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών– τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο περιοδικό BioScience.
Παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021.
Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020.
Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια, και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.
«Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε», τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.
Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Η Αυστραλία υπερδύναμη στις ΑΠΕ, υπόσχεται ο νικητής των εκλογών
Το Εργατικό Κόμμα ίσως χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία για πρώτη φορά από το 2013

Επένδυση-μαμούθ της Hyundai στις ΗΠΑ στον τομέα ηλεκτροκίνησης
Οι επενδύσεις αφορούν στη ρομποτική, την εναέρια αστική κινητικότητα, την αυτόνομη οδήγηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Hot Spot βιοποικιλότητας η Ελλάδα
Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν τουλάχιστον 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.600 δεν υπάρχουν πουθενά αλλού

Πώς θα αποσύρετε ηλεκτρικές συσκευές
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών

Επιστροφή στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ποιοι θα ενταχθούν
Ποια προγράμματα μπορούν να φέρουν την ενεργειακή δημοκρατία; Πώς μπορεί η Ελλάδα να προσαρμοστεί στις επιταγές του REPowerEU για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και την αυτονομία

(Πρόωρα) ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία
Έντεκα ημέρες νωρίτερα άνθησαν οι κερασιές Sakura στην Ιαπωνία - Τα αίτια και η σημασία τους

Ξενάγηση Πιερρακάκη στην Aluminco
Σε εξέλιξη στην εταιρεία ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της και το επενδυτικού πρόγραμμα στο πλαίσιο της πράσινης στρατηγικής της

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Η κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει μπρόκολο και κουνουπίδι
Οι καλλιέργειές τους θα γίνουν εξαιρετικά δαπανηρές για τους παραγωγούς

Οικονόμου: Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά κλιματικό νόμο
Ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο twitter