Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης συμμετείχε πρόσφατα σε κλειστή συνάντηση - συζήτηση, με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Η ατζέντα τους; Το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια στιγμή, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μοιρασθεί μαζί μας τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης.

Η Λεπτομέρεια: Η συμμετοχή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στο ίδιο meeting, εκ των πραγμάτων, αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για το τι ακριβώς συζητήθηκε εκεί.

REUTERS/Kai Pfaffenbach

————————–

 Η Κίνηση

Πού κατευθύνεται ο χώρος των Μέσων; Ποια είναι η επόμενη μέρα του; Απάντηση στο ερώτημα αυτό ενδεχομένως να δίνει για μια ακόμα φορά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το οποίο, όπως έλεγε πρόσφατα άνθρωπος του χώρου εδώ στην Ελλάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις, ανακοινώνει προσεχώς το CNN+

Tο Αντικείμενο: Πρόκειται για το νέο streaming service, που θα παρέχει το κανάλι, σε συνδρομητική βάση, κατά πάσα πιθανότητα, αλλά με διεθνή κάλυψη. Για το σκοπό αυτό, η Ατλάντα προχωρά στην πρόσληψη 200 επιπλέον δημοσιογράφων και 300 τεχνικών. Μεγάλα projects.

 ————————-

 Το Μπάτζετ  

Η αμερικανική ημι-κρατική τράπεζα επενδύσεων DFC – η πλήρης επωνυμία U.S. International Development Finance Corporation- μαθαίνουμε ότι φέτος θα επενδύσει περισσότερα κεφάλαια από ποτέ σε επενδυτικά projects, ανά τον κόσμο. Και εννοείται και στην Ελλάδα. Το συνολικό της budget υπολογίζεται σε 60 δις δολάρια και θα κατευθυνθεί κυρίως σε χώρες που δέχονται μεγάλη κινεζική πίεση, για οικονομική διείσδυση

Η Απορία: Πόσα από αυτά μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα;

 ————————-

New Entry

Είναι Ρώσος, ιδιοκτήτης μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας στην πατρίδα του, με φορολογική έδρα, σήμερα, στο Μονακό. Τελευταία ωστόσο, μέσω δικηγορικού γραφείου, διερευνά το ενδεχόμενο να  μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα.

Το Εργαλείο: Στο πλαίσιο του θεσμού non dom, που ψηφίστηκε και ισχύει (και) στη χώρα μας. Η εκτίμηση είναι πως αν πετύχει η συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα είναι μια πρώτης τάξης διαφήμιση για την προσέλκυση κι άλλων, αναλόγων, από το πριγκιπάτο προς τα μέρη μας.

Ο Σκοπός: Ο εν λόγω Ρώσος λέγεται ότι θέλει να μπει σε συγκεκριμένο κατασκευαστικό project στην Ελλάδα.

—————————

 Οι Αξιώσεις

Η αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης  Ελλάκτωρ είναι σε εξέλιξη. Αν και η πλευρά της Greenhill φέρεται να επιμένει μέχρι τέλους στις αξιώσεις της …

—————————-

The Gold Line

Στο μεταξύ οι «παλιές αμαρτίες» συνεχίζουν να κτυπούν την πόρτα της Ελλάκτωρ. Για παράδειγμα, με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η θυγατρική εταιρεία της, Άκτωρ και η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει το έργο της χρυσής γραμμής για το μετρό της Ντόχα στο κράτος του Κατάρ, καλείται να καταβάλει το  ποσό των 98,5 εκ. δολαρίων περίπου. Στην Κοινοπραξία συμμετείχε η Άκτωρ με ποσοστό 32%, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η πλευρά της Ελλάκτωρ είναι 31,5 εκ. δολαρίων περίπου.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει δικαστική συνέχεια…

—————————-

(Ψηφιακό) Ταμείο Ανάκαμψης

Τα 7 από τα 12 πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ανήκουν σε φορείς της επικρατείας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έχουμε και λέμε:

  1. Δικτυακή αναβάθμιση με οπτικές ίνες για το δίκτυο GRNET και τα συνδεδεμένα δίκτυα δηλαδή το σύνολο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της χώρας, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός 30,5 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης: Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.
  2. Αναβάθμιση της παροχής ανοιχτών δεδομένων, της πλατφόρμας data.gov.gr και παροχή σχετικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το έργο αφορά στην επέκταση της παροχής ανοιχτών δεδομένων προς του πολίτες, τις επιχειρήσεις , την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα με στόχο τη διαφάνεια, την ανοιχτή διακυβέρνηση, την έρευνα και την επιχειρηματική αξιοποίηση. Προϋπολογισμός : 5,5 εκατ. ευρώ.Φορέας υλοποίησης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
  3. Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση GOV-ERP. Το έργο αφορά στην αναμόρφωση του συστήματος χρηματοικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης του Δημοσίου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Πρόκειται για την προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, ERP) για την Γενική Κυβέρνηση και την Κρατική Διοίκηση. Προϋπολογισμός: 36,1 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε).
  4. Επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, το οποίο είναι το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών των φορέων του Δημόσιου Τομέα με παρουσία σε 4500 σημεία σε όλη τη χώρα. Προϋπολογισμός: 32,1 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης η ΚτΠ ΑΕ.
  5. Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για τη δημιουργία των τεχνολογικών και πληροφοριακών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών.Προϋπολογισμός: 69,4 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης ΚτΠ ΑΕ.
  6. Yπηρεσίες Διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών G2G Web services ώστε να διευκολύνεται η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους G2G, μεταξύ κράτους -πολιτών G2C αλλά και κράτους –επιχειρήσεων (G2B), αυξάνοντας τελικά τις υπηρεσίες που θα παρέχονται από την πλατφόρμα gov.gr. Προϋπολογισμός: 27,9 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης ΚτΠ Α.Ε.

Τέλος, το πρόγραμμα με την επωνυμία Ψηφιακή Μέριμνα, το οποίο ήδη τρέχει και παρέχει – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), στηρίζοντας έμπρακτα 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.Προϋπολογισμός 129,2 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης η ΚτΠ Α.Ε.

——————————————-

Η Τριμερής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

Η Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Τι Πρέπει να Κρατήσουμε: Τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή.

Το Διεθνές Περιβάλλον: Στη μετα-Covid εποχή, αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Η συγκυρία που διαμορφώνεται, επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς (και ταυτόχρονα ευάλωτους σε «κραδασμούς») τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές.

—————————————-

Βουλή & Ταμείο Ανάκαμψης

H τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος -πριν τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής- θα κλείσει την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης.

—————————————-

Η Εκδήλωση

Μάλλον είστε επαρκώς ενημερωμένοι για την εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, που αναβλήθηκε, λόγω πανδημίας. Εκείνη, στην οποία βασικός ομιλητής θα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και στο ακροατήριο ο νυν, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας έχουμε νεότερα…

Θα Γίνει: Η εκδήλωση, τελικώς, θα πραγματοποιηθεί, μας λένε, κάποια στιγμή αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου. Κι έτσι, θα ακούσουμε τι έχει να πει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός, που μιλά τόσο σπάνια…

——————————————-

The Ellinikon

Κόσμος και ντουνιάς φαίνεται αποφασισμένος να κατέβει στο Ελληνικό – μεταξύ αυτών και προβεβλημένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας όπως είναι σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες. Πέραν της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έκλεισε ήδη χώρους γραφείων στο νέο υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης εντός της επικράτειας του project του Ελληνικού συζητείται και η κάθοδος της Eurobank. Προς αποφυγή παρανοήσεων ή και παρεξηγήσεων τα 40 χιλιάδες τ.μ. της Πειραιώς θα βρίσκονται εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου και σε κτίρια… χαμηλά σε σχέση με τα ύψη του Ουρανοξύστη μεικτής χρήσης. Άρα, η Πειραιώς δεν πάει στον Ουρανοξύστη. Το τι θα κάνει η Eurobank δεν το γνωρίζω…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories