Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της Εθνικής Τράπεζας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε η διοίκησή της στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης εκλέχθηκε πρόεδρος του συστημικού ομίλου, σε αντικατάσταση του Κώστα Μιχαηλίδη, η θητεία του οποίου έληξε.

Στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις.

Συμπλήρωσε δε πως «θέλω η Εθνική να είναι η τράπεζα πρώτης επιλογής, η Τράπεζα που στηρίζει την ανάπτυξη, αλλά έχει και ανθρώπινο πρόσωπο»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και τόνισε πως στόχος είναι να διανεμηθεί σύντομα μέρισμα στους μετόχους.

Τα κόκκινα δάνεια

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης σύντομα το αφήνουμε πίσω μας και έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την υγιή οικονομία» επεσήμανε ο CEO της ΕΤΕ.

«Δέσμευση – στόχος της Εθνικής είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να μειωθούν στο 5% το 2022» υποστήριξε ο κ. Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ήδη, το 2020 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 6,5 δισ. ευρώ και ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 13% από 32% στο τέλος του 2019.

Από τα 4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στον ισολογισμό της τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως υπάρχει υψηλή κάλυψη προβλέψεων κατά 65%. Ως εκ τούτου, εξήγησε, η πραγματική έκθεση σε κόκκινα δάνεια είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ανέφερε πως οι πρώτες ενδείξεις από τα δάνεια που βγαίνουν από τα μέτρα αναστολής λόγω της πανδημίας είναι θετικές και εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα όσα κοκκινίσουν.

Αναφερόμενος στην τελευταία μεγάλη συναλλαγή ύψους 6 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Frontier, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Σε αυτή τη φάση η τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία που επελέγη (doValue- Bain- Fortress).

Η δήλωση του νέου προέδρου

Ο νέος πρόεδρος της τράπεζας κ. Χαρδούβελης, σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η Εθνική μας Τράπεζα παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Για 180 συνεχή χρόνια από την ίδρυσή της το 1841 και μόλις 20 χρόνια από το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον πλέον συνεπή, αξιόπιστο και στενό εταίρο της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα μας, χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της προηγούμενης πολυετούς κρίσης».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, «η συγκυρία είναι εξαιρετική και η Τράπεζα, αντιλαμβανόμενη τα μηνύματα των καιρών, και με το σύνολο των εργαζομένων στο πλάι της, συνδράμει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια. Ενισχύει χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, συντονίζει και καθοδηγεί τα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, πρωτοπορεί στην ψηφιακή μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, στέκεται αρωγός στα νοικοκυριά, παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες, και γίνεται συνοδοιπόρος στα όνειρα που σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε όλοι μας».

Ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι ως πρόεδρος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Τράπεζα είναι όντως υπεύθυνη και δυνατή, λειτουργώντας με σωστούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με βαθιά επίγνωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποχρέωσης και ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τους πελάτες και τους μετόχους της. Με γνώμονα τις αξίες και το όραμά της, η Εθνική είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη νέα δυναμική φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις