Εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η συναλλαγή Frontier των 6 δισ. ευρώ, ξεκινά άμεσα η Εθνική Τράπεζα, με την κοινοπραξία Bain/Fortress/Dovalue, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το διοικητικό της συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Στόχος είναι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να τρέξουν όλα τα επόμενα σημαντικά βήματα που είναι απαραίτητα για να κλείσει η συναλλαγή.

Όπως επισημαίνουν πηγές από την ΕΤΕ, μία τιτλοποίηση αυτού του μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο τραπέζι και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, δεν πρέπει να καθυστερήσει σε βαθμό που να τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τον προτιμητέο επενδυτή, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων, που είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος.

Μεταξύ άλλων, σε αυτά καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, το ΔΣ της τράπεζας θα εξετάσει τα οριστικά δεδομένα και θα αποφασίσει οριστικά για την τύχη του Frontier.

Μήλον της έριδος

Σε κάθε περίπτωση τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των 6 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν μήλον της έριδος για τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης.

Κι αυτό διότι δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer τα αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα και εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

Γι’ αυτό το λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε σε πρώτη φάση στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις DoValue, Intrum και DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

Ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε είχε ως αποτέλεσμα οι προτάσεις των δύο κοινοπραξιών, της Intrum και της doValue, να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής. Όπως επισημαίνουν μάλιστα από την τράπεζα, οι διαφορές τους ήταν πολύ μικρές.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το ΔΣ, με συμμετοχή και του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google
Διεθνή |

Sparkle: Υλοποίηση υποβρύχιων δικτύων σε συνεργασία με την Google

Η υλοποίηση των υποβρύχιων καλωδιακών δικτύων δημιουργεί ένα νέο σύστημα αναφοράς σε σχέση με τη διαφοροποίηση, την επεκτασιμότητα και την εξάλειψη καθυστερήσεων στις οδούς επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας.

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου
Επιχειρήσεις |

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ναι σε μέρισμα – Όχι σε αύξηση κεφαλαίου

Στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις