Εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η συναλλαγή Frontier των 6 δισ. ευρώ, ξεκινά άμεσα η Εθνική Τράπεζα, με την κοινοπραξία Bain/Fortress/Dovalue, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το διοικητικό της συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Στόχος είναι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να τρέξουν όλα τα επόμενα σημαντικά βήματα που είναι απαραίτητα για να κλείσει η συναλλαγή.

Όπως επισημαίνουν πηγές από την ΕΤΕ, μία τιτλοποίηση αυτού του μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο τραπέζι και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, δεν πρέπει να καθυστερήσει σε βαθμό που να τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τον προτιμητέο επενδυτή, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων, που είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος.

Μεταξύ άλλων, σε αυτά καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, το ΔΣ της τράπεζας θα εξετάσει τα οριστικά δεδομένα και θα αποφασίσει οριστικά για την τύχη του Frontier.

Μήλον της έριδος

Σε κάθε περίπτωση τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των 6 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν μήλον της έριδος για τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης.

Κι αυτό διότι δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer τα αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα και εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

Γι’ αυτό το λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε σε πρώτη φάση στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις DoValue, Intrum και DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

Ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε είχε ως αποτέλεσμα οι προτάσεις των δύο κοινοπραξιών, της Intrum και της doValue, να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής. Όπως επισημαίνουν μάλιστα από την τράπεζα, οι διαφορές τους ήταν πολύ μικρές.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το ΔΣ, με συμμετοχή και του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία