Το  εμβληματικό έργο του ΟΑΚΑ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1982, επανασχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τις …πινελιές του Σαντιάγο  Καλατράβα, αλλά δεν έτυχε στα χρόνια που ακολούθησαν της προσοχής που του άρμοζε, φιλοδοξεί να αναγεννήσει η κυβέρνηση με κονδύλια 53,8 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έξι βήματα για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ – όπως περιγράφονται αναλυτικά σε ειδικό παράρτημα  του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης  – περιλαμβάνουν επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, να αποκατασταθεί η εικόνα του, να περιοριστεί το λειτουργικό του κόστος και να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων. Για τις ανακαινίσεις θα επιλεγούν   υλικά που  θα προωθούν την κυκλική οικονομία, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2023.

Η προχειρότητα με την οποία έγιναν οι fast track παρεμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε το Στάδιο να είναι έτοιμο για την τελετή έναρξης, οδήγησαν σε σημαντικές …εκπτώσεις ως προς την επιχειρησιακή αυτονομία που θα έπρεπε να έχουν οι διάφορες εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος. Έτσι σήμερα η σπατάλη ενέργειας οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές άνθρακα και υψηλό λειτουργικό κόστος. Επίσης, παρά την εκτεταμένη χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων, το συγκρότημα δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς, ειδικά όσον αφορά τις χαλύβδινες δομές / τόξα, τα οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παράρτημα του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης,  μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και επικίνδυνα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ορισμένοι χώροι δεν χρησιμοποιούνται αρκετά (π.χ. το ποδηλατοδρόμιο) καθίσταται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός τους ώστε να εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις.  Το αθλητικό κέντρο που τα τελευταία χρόνια  επιδοτείται με 8 εκατ. ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι θα καταστεί κερδοφόρο σε μια πενταετία ώστε να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησής του.  Οι έξι δράσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής:

Υποέργο 1:  Περιλαμβάνει έργα  προϋπολογισμού 22,3 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των χαλύβδινων κατασκευών της στέγης του Στάδιο (στέγαστρο Καλατράβα), τη συντήρηση και την αναβάθμιση του ίδιου του Σταδίου καθώς και έργα ανακατασκευής και ανακαίνισης των μη αθλητικών χώρων του. Ως μέρος των παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, θα αντικατασταθούν τα φώτα με LED και τα παλιά συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης με νέα ενεργειακά αποδοτικά. Οποιαδήποτε φορτηγά ή «ελαφρά οχήματα» που χρησιμοποιούνται θα είναι μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, δηλαδή θα εκπέμπουν κάτω από 50 γρ. CO2 / χλμ. Το υποέργο περιλαμβάνει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου 7,5 εκατ. ευρώ.

Υποέργο 2:  Με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ θα γίνει ο διαχωρισμός των κοινών ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων εγκαταστάσεων του υδάτινου συγκροτήματος και του μπάσκετ / πολυλειτουργική αρένα. Οι σχετικές εργασίες θα επιτρέψουν την αυτόνομη χρήση των δύο χώρων, θα μειώσουν την ενεργειακή ζήτηση για τις δραστηριότητές τους, θα επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και θα συμβάλουν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα 2 εκατ. αφορούν τη λειτουργική βελτιστοποίηση (μέσω διαχωρισμού μηχανημάτων) των δύο συγκροτημάτων.

Υποέργο 3: Με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η  συντήρηση της πίστας του ποδηλατοδρομίου, η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, και η αναβάθμισή της σε μια αρένα πολλαπλών χρήσεων. Στόχος η περαιτέρω χρήση του χώρου που θα φέρει και έξτρα έσοδα από τη διοργάνωση και άλλων αθλητικών και μη αθλητικών εκδηλώσεων.  Τέσσερα εκατ. ευρώ αφορούν στη συντήρηση και την αναβάθμιση του ποδηλατοδρομίου και 1 εκατ. ευρω στα έργα της οροφής και του κελύφους που θα βελτιώσουν το ενεργειακό προφίλ του ακινήτου.

Υποέργο 4: Με προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ θα αναβαθμιστεί το κολυμβητικό κέντρο με τη μερική μετατροπή του σε κέντρο αποκατάστασης.

Υποέργο 5: Με 2,4 εκατ. ευρώ θα  συντηρηθούν τα εξωτερικά γήπεδα τένις και θα αναβαθμιστεί η εσωτερική αίθουσα τένις και οι άλλες εγκαταστάσεις. Μέρος του προϋπολογισμού, δηλαδή τα 500.000 ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση του κελύφους ώστε να αναβαθμιστεί το ενεργειακό προφίλ του ακινήτου.

Υποέργο 6: περιλαμβάνει τις διαμορφώσεις και τον εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων, τη συντήρηση των χαλύβδινων κατασκευών της Αγοράς και του Τείχους των Εθνών και την ανάπτυξη ενός νέου χώρου στάθμευσης με προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ.  Τα έργα περιλαμβάνουν την επέκταση των πράσινων χώρων και των υδάτινων στοιχείων, τη φύτευση δέντρων, έργα κηπουρικής και εξωραϊσμού

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) είναι ένα από τα πληρέστερα ευρωπαϊκά αθλητικά συγκροτήματα. Το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο σχεδιάστηκε το 1979 και εγκαινιάστηκε το 1982, για να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα ενώ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, το Αθλητικό Κέντρο επανασχεδιάστηκε και επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το συγκρότημα αποτελείται από έκταση περίπου 100 εκταρίων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων κατασκευών / χώρων:

• Το Ολυμπιακό Στάδιο 72.000 θέσεων

• Αθλητικό χώρο μπάσκετ / πολυλειτουργικός αθλητικός χώρος

• Υδάτινο κέντρο

• Ποδηλατοδρόμιο

• Κέντρο τένις

• Τη στοά της Αγοράς

• Το Τείχος των Εθνών

Το συγκρότημα αποτελείται επίσης από 199.000 τ.μ. πλατειών, 94.000 τ.μ. πεζοδρόμων, 61.000 τ.μ. πρασίνου, 29.000 τ.μ. στοιχείων νερού, 130.000 τ.μ. εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης, 178.000 τετραγωνικά μέτρα στάθμευσης και δρόμων, 2.500 νέα δέντρα, 600 αναφυτευμένα δέντρα, 160.000 θάμνους, 8.500 δέντρα περίφραξης και χώρο υγειονομικής ταφής 400.000 κυβικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές