Αντιμέτωπος με μια σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση θα βρεθεί από αύριο ο Λευκός Οίκος, καθώς λήγει το πολύμηνο μορατόριουμ στις εξώσεις που είχε επιβληθεί για την προστασία της αμερικανικής κοινωνίας από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και εκατομμύρια οικογένειας απειλούνται να βρεθούν… στο δρόμο!

Κοινωνικό κραχ

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως 6,4 εκατ. Αμερικανοί βρίσκονται… «πίσω» στην καταβολή του ενοικίου τους, ενώ περίπου 3,6 εκατ. Αμερικανοί θα απειληθούν με έξωση από τα σπίτια τους μέσα στους επόμενους δύο μήνες, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια κοινωνική έκρηξη που θα «σκάσει» στα χέρια του Τζο Μπάιντεν. Κάποιες μεμονωμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσιγκτον, έχουν φροντίσει να επιβάλουν το δικό τους τοπικό μορατόριουμ, όμως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει εκτεθειμένο στις… άγριες διαθέσεις ιδιοκτητών και πιστωτών.

Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε, τον περασμένο μήνα, να επεκτείνει την εθνική απαγόρευση στις εξώσεις για άλλες τριάντα μέρες, όμως η πρόθεση του να την διατηρήσει για όσο ακόμη χρειαζόταν «σκόνταψε» σε μια καθοριστική δικαστική απόφαση. Μετά από προσφυγή, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πριν λίγες ημέρες πως νέα παράταση δεν είναι νόμιμη, αν δεν καλύπτεται από νομοθετική ρύθμιση, κάτι που προφανώς απαιτούσε πλέον παρέμβαση από το Κογκρέσο. Και εδώ βέβαια ξεκίνησαν τα… δύσκολα!

Ασυμφωνία στο Κογκρέσο 

Στελέχη των Δημοκρατικών με την πίεση-παρέμβαση και του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να πείσουν τους συναδέλφους τους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να συνεργαστούν για την παράταση του μορατόριουμ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, χθες έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα να περάσει ένα σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για παράταση του μέτρου έστω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι πολέμιοι του μορατόριουμ ισχυρίζονται πως η αγορά δεν αντέχει άλλο το καθεστώς αυτό που έχει επιβαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξίσου την πίεση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Aspen Institute ο μέσος όρος χρέους ανά ενοικιαστή έχει ξεπεράσει πλέον τα 3.000 δολάρια, καθώς σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πραγματική δυσχέρεια υπάρχουν και οι κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται το μέτρο. Μάλιστα σύνδεσμοι και ενώσεις ιδιοκτητών έχουν στραφεί νομικά κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση για τα χαμένα εισοδήματα.

«Δεν θα υπάρχει τσουνάμι εξώσεων, καθώς αυτό δεν συμφέρει κανέναν» ισχυρίστηκε, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του National Multifamily Housing Council, εξηγώντας πως απλά η αγορά ακινήτων θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Όμως, ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν συμφωνούν μαζί του και αυτό βέβαια φοβάται και η κυβέρνηση.

Ο παράγοντας Covid

Υπάρχει εξάλλου και ο παράγοντας της αναζωπύρωσης της πανδημίας, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες από την άρση του μέτρου. Το μορατόριομ επιβλήθηκε πριν από έντεκα μήνες, υπό την προεδρία Τραμπ, με στόχο να προστατέψει το αμερικανικό κοινό από μια ακόμη οικονομικο-κοινωνική απειλή εν μέσω της πανδημίας. Όχι μόνο διότι τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες αλλά και επειδή οι στέγες και τα άσυλα των αστέγων θεωρούνται από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως ευθύνονται για τουλάχιστον 10.000 θανάτους από Covid-19.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Έγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων
Διεθνή |

Όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων - Τι δείχνουν έγγραφα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό νωρίτερα, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων από το 2023. 

Ο επερχόμενος πόλεμος στον Ειρηνικό και η φενάκη του ευρωστρατού
Διεθνή |

Ο επερχόμενος πόλεμος στον Ειρηνικό και η φενάκη του ευρωστρατού

Οι θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και η προαναγγελία μιας συνόδου κορυφής για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση φέρνουν το θέμα στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να πυροδοτήσουν έντονη συζήτηση και αντιπαραθέσεις.