Αντιμέτωπος με μια σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση θα βρεθεί από αύριο ο Λευκός Οίκος, καθώς λήγει το πολύμηνο μορατόριουμ στις εξώσεις που είχε επιβληθεί για την προστασία της αμερικανικής κοινωνίας από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και εκατομμύρια οικογένειας απειλούνται να βρεθούν… στο δρόμο!

Κοινωνικό κραχ

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως 6,4 εκατ. Αμερικανοί βρίσκονται… «πίσω» στην καταβολή του ενοικίου τους, ενώ περίπου 3,6 εκατ. Αμερικανοί θα απειληθούν με έξωση από τα σπίτια τους μέσα στους επόμενους δύο μήνες, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια κοινωνική έκρηξη που θα «σκάσει» στα χέρια του Τζο Μπάιντεν. Κάποιες μεμονωμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσιγκτον, έχουν φροντίσει να επιβάλουν το δικό τους τοπικό μορατόριουμ, όμως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει εκτεθειμένο στις… άγριες διαθέσεις ιδιοκτητών και πιστωτών.

Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε, τον περασμένο μήνα, να επεκτείνει την εθνική απαγόρευση στις εξώσεις για άλλες τριάντα μέρες, όμως η πρόθεση του να την διατηρήσει για όσο ακόμη χρειαζόταν «σκόνταψε» σε μια καθοριστική δικαστική απόφαση. Μετά από προσφυγή, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πριν λίγες ημέρες πως νέα παράταση δεν είναι νόμιμη, αν δεν καλύπτεται από νομοθετική ρύθμιση, κάτι που προφανώς απαιτούσε πλέον παρέμβαση από το Κογκρέσο. Και εδώ βέβαια ξεκίνησαν τα… δύσκολα!

Ασυμφωνία στο Κογκρέσο 

Στελέχη των Δημοκρατικών με την πίεση-παρέμβαση και του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να πείσουν τους συναδέλφους τους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να συνεργαστούν για την παράταση του μορατόριουμ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, χθες έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα να περάσει ένα σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για παράταση του μέτρου έστω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι πολέμιοι του μορατόριουμ ισχυρίζονται πως η αγορά δεν αντέχει άλλο το καθεστώς αυτό που έχει επιβαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξίσου την πίεση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Aspen Institute ο μέσος όρος χρέους ανά ενοικιαστή έχει ξεπεράσει πλέον τα 3.000 δολάρια, καθώς σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πραγματική δυσχέρεια υπάρχουν και οι κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται το μέτρο. Μάλιστα σύνδεσμοι και ενώσεις ιδιοκτητών έχουν στραφεί νομικά κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση για τα χαμένα εισοδήματα.

«Δεν θα υπάρχει τσουνάμι εξώσεων, καθώς αυτό δεν συμφέρει κανέναν» ισχυρίστηκε, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του National Multifamily Housing Council, εξηγώντας πως απλά η αγορά ακινήτων θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Όμως, ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν συμφωνούν μαζί του και αυτό βέβαια φοβάται και η κυβέρνηση.

Ο παράγοντας Covid

Υπάρχει εξάλλου και ο παράγοντας της αναζωπύρωσης της πανδημίας, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες από την άρση του μέτρου. Το μορατόριομ επιβλήθηκε πριν από έντεκα μήνες, υπό την προεδρία Τραμπ, με στόχο να προστατέψει το αμερικανικό κοινό από μια ακόμη οικονομικο-κοινωνική απειλή εν μέσω της πανδημίας. Όχι μόνο διότι τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες αλλά και επειδή οι στέγες και τα άσυλα των αστέγων θεωρούνται από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως ευθύνονται για τουλάχιστον 10.000 θανάτους από Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως