Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της χολιγουντιανής σταρ, Σκάρλετ Γιόχανσον, να υποβάλλει μήνυση κατά της Disney για αθέτηση συμβολαίου λόγω της ταυτόχρονης προβολής της τελευταίας ταινίας της, “Black Widow”, στους κινηματογράφους και της διάθεσή της μέσω υπηρεσίας streaming. Γεγονός που, όπως υποστηρίζει, παραβιάζει τους όρους του συμβολαίου της και μειώνει δραστικά τα έσοδά της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δρόμο της Γιόχανσον θα ακολουθήσει σύντομα και η Έμα Στόουν, η κινηματογραφική «Κρουέλα» Ντε Βιλ της Disney, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το σίκουελ της ταινίας «101 Σκυλιά της Δαλματίας» με τίτλο «Κρουέλα», σε σκηνοθεσία του Κρεγκ Γκιλέσπι και πρωταγωνίστρια την Εμα Στόουν (Emma Stone) στον ομώνυμο ρόλο έκανε την ταυτόχρονη πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες και το Disney+ στις 28 Μαΐού.

Αν και η ταινία εκθειάστηκε από τους σινεφίλ, δεν τα πήγε εξίσου καλά σε έσοδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο «υβριδικός» τρόπος διάθεσής της ζημίωσε τα νούμερα στις εισπράξεις στο ταμείο, σε αντίθεση με την υπηρεσία streaming on demand που είδε τους συνδρομητές της να αυξάνονται και τη μετοχή της μητρικής εταιρείας Disney να σημειώνει άνοδο.

Η εκδίκηση της «Μαύρης Χήρας»

Η αγωγή που κατέθεσε η Σκάρλετ Γιόχανσον στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες εναντίον της Disney, αιφνιδίασε το κοινό. Ωστόσο στο Χόλυγουντ είναι ευρύτατα γνωστό ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει σύντομα και άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, η αμοιβή των οποίων εξαρτάται από το πώς θα πάει η εκάστοτε ταινία στους κινηματογράφους.

Η Γιόχανσον υποστηρίζει ότι η εταιρεία παραγωγής Marvel Entertainment, η οποία ανήκει στην Disney, με την κυκλοφορία της «Μαύρης Χήρας» στο κανάλι Disney+, παραβίασε το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει και το οποίο εγγυόταν αποκλειστική προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες, αναφέροντας ότι εκτός της αμοιβής των 20 εκατ., στο συμβόλαιο υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλά μπόνους, τα οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του φιλμ στο box-office. Πηγές κοντά στη διάσημη ηθοποιό, που αυτές τις ημέρες περιμένει το δεύτερο παιδί της, υπολογίζουν ότι η ίδια έχασε έσοδα ύψους περίπου 50 εκατ. δολαρίων!

«Η Disney σκόπιμα προχώρησε σε παραβίαση της συμφωνίας με τη Marvel, αναίτια, και εμποδίζοντας την κυρία Γιόχανσον να απολαύσει τα πλήρη οφέλη του deal της με τη Marvel», σημειώνεται στην αγωγή που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες, την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Η μήνυσή της Γιόχανσον, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυρία Γιόχανσον έδωσε στη Marvel και τη Disney κάθε δικαίωμα να κάνουν λάθος, όμως τους δίνει και την ευκαιρία να τηρήσουν την συμφωνία τους. Η Disney εφάρμοσε διεθνώς την παράβαση της συμφωνίας χωρίς καμία, ωστόσο, αιτιολόγηση, προκειμένου να μην αντιληφθεί η κα Γιόχανσον το πλήρες όφελος, που θα μπορούσε να έχει από την διαπραγμάτευση με τη Marvel». Μαζί με την μήνυση επισυνάπτονται και κάποια emails, στα οποία η ηθοποιός ζητούσε από την Disney να εγγυηθεί ότι το Black Widow θα κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στους κινηματογράφους.

Η πτώση στα εισιτήρια και η απάντηση της Disney

Η «Black Widow» ξεκίνησε δυναμικά στα τέλη Ιουνίου, με έσοδα 80 εκατ. δολαρίων από τις εισπράξεις στις ΗΠΑ, αλλά μια εβδομάδα μετά κατέγραψε τη δεύτερη σημαντικότερη πτώση (67%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ταινία της Marvel Cinematic Universe, κάτι που η αμερικανική Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών Κινηματογράφων απέδωσε στην ταυτόχρονη προβολή της ταινίας στην πλατφόρμα του Disney+.

Από την πλευρά της, η Disney απάντησε στη Σκάρλετ Γιόχανσον με μια αιχμηρή ανακοίνωση: «H αγωγή αυτή δεν έχει καμία αξία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θλιβερή μήνυση, καθώς αγνοούνται άκαρδα οι φρικτές, παρατεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19».

Όμως, όπως αναφέρουν άνθρωποι του Χόλυγουντ, η πανδημία δεν εμπόδισε την εταιρεία με την υψηλή χρηματιστηριακή αξία να γυρίζει ταινίες μέσα στην πανδημία ή να χρεώνει 30 δολάρια μηνιαίως για την υπηρεσία Premier Access υπηρεσία streaming.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus