Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 17 μηνών, καθώς το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, η συντήρηση εξοπλισμού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάρυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο βιομηχανικός δείκτης PMI μειώθηκε στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο από 50,9 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (NBS) το Σάββατο, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης PMI θα υποχωρήσει στις 50,8 μονάδες.

Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή του εν λόγω δείκτη από τότε που είχε υποχωρήσει στις 35,7 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η Κίνα ξεκίνησε τα lockdown για να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένας αξιωματούχος της NBS δήλωσε ότι ο υποδείκτης PMI για την παραγωγή υποχώρησε στις 51,0 μονάδες από 51,9 τον Ιούνιο, αποδίδοντας το γεγονός στη συντήρηση εξοπλισμού και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 50,9 μονάδες, από 51,5, αντανακλώντας την επιβράδυνση της ζήτησης.

«Το πιο ανησυχητικό σήμα είναι ο δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγών, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Ο υποδείκτης για νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκε για τρεις συνεχόμενους μήνες από τον Μάιο και τον Ιούλιο έπεσε στο 47,7.

Ο υποδείκτης που αφορά στο κόστος πρώτων υλών ήταν στις 62,9 μονάδες τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τις 61,2 του Ιουνίου, υποδεικνύοντας αύξηση του κόστους.
Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών έχουν επηρεάσει την κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων και έχουν αποτρέψει ορισμένους Κινέζους εξαγωγείς από την παραλαβή παραγγελιών.

Οι κινεζικές αρχές δείχνουν πρόθυμες να αποτρέψουν τη μετακύλιση των υψηλών τιμών από την παραγωγή στη λιανική κατανάλωση, γεγονός που αν συμβεί θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους οικονομικούς «πονοκεφάλους, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη.

«Χτυπημένος» από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι και ο δείκτης κατασκευών ο οποίος υποχώρησε στις 57,5 μονάδες, από 60,1 τον Ιούνιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο τομέας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εν μέσω της κατάρρευσης που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων του Πεκίνου.

Για να ενισχυθεί η οικονομία και να αποτραπεί η ύφεση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) στα μέσα Ιουλίου εξέπληξε την αγορά μειώνοντας τον δείκτη υποχρεώσεων αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες, απελευθερώνοντας περίπου 1 τρισεκατομμύριο γουάν (154 δισ. δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Η οικονομία της Κίνας έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία, με τους τομείς της κατανάλωσης και των υπηρεσιών να φτάνουν σταδιακά τις βελτιωμένες επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα και της μεταποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή