
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολυμέτωπα πυρά για τη διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές -οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ έχουν έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα- η Άγκυρα σκαρφίστηκε υποτιθέμενο θάνατο τούρκου πολίτη στον Έβρο από ελληνικά πυρά προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Μέσω διαρροών σε τουρκικά ΜΜΕ, από αργά το βράδυ του Σαββάτου, η γείτονα έκανε λόγο για 43χρονο ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά που φέρεται να προήλθαν από την ελληνική πλευρά, κοντά στο χωριό Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης. Κάποια εξ’ αυτών διέρρεαν πως τα πυρά προήλθαν έλληνες στρατιώτες, ενώ άλλα από άνδρες με πολιτικά ρούχα.
Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία ενός τέτοιου ισχυρισμού, καθώς στην Τουρκία μαίνονται τα τελευταία 24ωρα καταστροφικές πυρκαγιές, εξέλιξη η οποία έχει φέρει σε δεινή θέση τον τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
Πιστή, λοιπόν, στην τακτική της προβοκάτσιας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας -η οποία κορυφώθηκε την άνοιξη του περασμένου έτους στον Έβρο όταν οι Τούρκοι έστηναν ψεύτικα βίντεο και διέδιδαν fake news για νεκρούς πρόσφυγες και τραυματίες στα σύνορα- η Άγκυρα επιχείρησε να στρέψει τα βλέμματα προς την Ελλάδα προκειμένου να εξάγει την κρίση που βιώνει στο εσωτερικό.
Βλέποντας ότι το αφήγημα -χωρίς καμιά απόδειξη πάντως- του Ταγίπ Ερντογάν περί δολιοφθοράς σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών δεν αποδίδει, η γείτονα υιοθέτησε τους ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ για νεκρό από ελληνικά πυρά, προβαίνοντας μάλιστα σε έκτακτο διάβημα, αφού εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα.
Η ελληνίδα αξιωματούχος προχώρησε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, σε πλήρη διάψευση των δημοσιευμάτων, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τις τουρκικές αιτιάσεις.
Επεσήμανε, δε, στην τουρκική πλευρά την «υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».
Δολιοφθορά του PKK «βλέπει» ο Ερντογάν
Από την πρώτη στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος έβαλε κατά των Κούρδων παρουσιάζοντας το σενάριο οι δασικές πυρκαγιές να οφείλονται σε πράξη δολιοφθοράς από μέρους του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου του PKK. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της «προδοτικής ενέργειας».
Στο ίδιο κλίμα, τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι ο πρώτος ύποπτος για τις πυρκαγιές είναι το ΡΚΚ. Όπως ισχυρίζονται, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία από τις μεθόδους εκδίκησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, «της οποίας οι υποστηρικτές έσπευσαν να γιορτάσουν βλέποντας τη φονική φλόγα που κατάπινε δέντρα και ζώα».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό δίκτυο TRT, «η Λαϊκή Ενωμένη Πολιτοφυλακή Εκδίκησης (HBIM) είναι μια οργάνωση ομάδα που συνδέεται με το PKK και ανέλαβε την ευθύνη για πυρκαγιές στο παρελθόν.
» Ενώ η οργάνωση εξαπέλυσε την πρώτη της επίθεση στην Τουρκία το 1984, υιοθέτησε τον εμπρησμό σε δασικές εκτάσεις ως στρατηγική τη δεκαετία του 1990. Η Ελλάδα, όπου εκπαιδεύτηκαν μερικοί ‘τρομοκράτες’ του ΡΚΚ, έχει επίσης μερίδιο ευθύνης στις πυρκαγιές του ΡΚΚ, καθώς η οργάνωση βάζει φωτιές σε δάση που προσελκύουν τούρκους τουρίστες».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «η οργάνωση θεωρεί ότι οι πυρκαγιές είναι μια πράξη εκδίκησης κατά του τουρκικού κράτους».
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί
Πάντως, οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ισχυρισμοί υιοθετούνται, όχι μόνο από τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και από επίσημα χείλη πρώην αξιωματούχων.
Ενδεικτικά, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαγτσί (σ.σ. υποστηρικτής του σχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα»), ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο κανάλι TVNET, μίλησε για εμπρησμό από το PKK, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της χώρας μας.
«Η πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές δεν προκλήθηκε από ατύχημα ή από αμέλεια, υπάρχει πρόθεση εδώ. Είμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία της Ελλάδας και του PKK» σημείωσε, όπως αναφέρει η Yeni Safak.
Οργή στην Τουρκία
Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά της τουρκικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσει αυτή τη φορά στα ψιλά, όπως αποτυπώθηκε εξάλλου και κατά την προχθεσινή περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγινε αποδέκτης όχι μόνο αποδοκιμασιών, αλλά και… νερού, μιας και κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων τον έβρεξαν, ενώ συνομιλούσε με πολίτες, μπροστά στις κάμερες.
Yıllardır iktidarı ilk defa bu kadar çaresiz….Halkı bu kadar cesaretli görüyorum, bakan bey ne yapacağını şaşırmış pic.twitter.com/Z52htdMmse
— TÜRKİYE GERÇEKLERİ (@MstSelanik) July 29, 2021
Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν -σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή πολιτών- πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Μαρμαρίδα, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες δασικές φωτιές.
Εκεί μάλιστα, δεν δίστασε να μοιράσει στους πυρόπληκτους… τσάι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες και πολιτικούς.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», δήλωσε: «Πετάξατε τσάι στα κεφάλια των ανθρώπων που η καρδιά τους «καίγεται». Η κατάστασή σας δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της ιατρικής. Παραπέμπω αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος ρίχνει τσάι σε ανθρώπους των οποίων η πατρίδα καίγεται και των οποίων η καρδιά καίγεται, στους τούρκους γιατρούς».


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα