Για μία δεκαετία προσπαθούσε η θαλάσσια βιολόγος, Nur Eda Topcu, να διατηρηθούν τα ευαίσθητα κοράλλια μακριά από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, όπου, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, απειλούνται από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα καύσιμα και τα λύματα. Τώρα, η ίδια εκφράζει τις ανησυχίες της για αυτή τη νέα απειλή που προαναγγέλλει το σύντομο τέλος του κοραλλιογενούς υφάλου της θάλασσας του Μαρμαρά. Πρόκειται για αυτή τη βλέννα που, το τελευταίο διάστημα, απειλεί τους υδρόβιους οργανισμούς, το ψάρεμα και έχει απομακρύνει τους κολυμβητές από τα νερά της.

Ρυπογόνοι παράγοντες

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, επίσημες στατιστικές έχουν δείξει ότι, τα τελευταία χρόνια, τα εργοστάσια έχουν διπλασιάσει την απόρριψη λυμάτων στις θάλασσες της Τουρκίας, με τα 50.000 δεξαμενόπλοια, που περνούν από τη θάλασσα του Μαρμαρά κάθε χρόνο, να αποβάλλουν απόβλητα και καύσιμα στα νερά της. Ακόμη, τα δύο τρίτα των εργοστασίων της χώρας, μεταξύ άλλων διϋλιστήρια πετρελαίου,  αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικά εργοστάσια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκονται στην περιοχή εκείνη, ενώ τα λύματα της Κωνσταντινούπολης καταλήγουν, επίσης, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Παράλληλα, η ρύπανση στην περιοχή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα κατά 2 °C, στις αρχές του αιώνα, ενώ το σημείο καμπής στην κρίσιμη αυτή κατάσταση ήταν το γεγονός ότι, πλέον, ο ρυπογόνος ποταμός Εργίνης εκβάλλει στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Τα τελευταία χρόνια, η θαλάσσια ζωή διατρέχει μείζονα κίνδυνο, ενώ οι επιστήμονες και οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι η παρούσα έξαρση του φαινομένου είναι άνευ προηγουμένου. Το φυτοπλαγκτόν ανθίζουν εξαιτίας των λυμάτων και των λιπασμάτων από τη γεωργική απορροή, ενώ η υπεραλίευση έχει εξαφανίσει πληθυσμούς μικρών ψαριών και καρκινοειδών, τα οποία θα κατανάλωναν τα φύκια. Ακόμη, σημειώθηκε μείωση κατά 90% στη φετινή ψαριά σε σχέση με 2020.

Δράσεις της τουρκικής κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις ότι θα λάβει δραστικά μέτρα εναντίον όσων μόλυναν τις θάλασσες, ενώ χιλιάδες κυβικά μέτρα βλέννας απομακρύνθηκαν από τις θάλασσες. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα από τις G20 που δεν έχει επικυρώσει τις Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ όσοι διαμαρτύρονται για το περιβάλλον αντιμετωπίζονται, συχνά, ως προβοκάτορες από την κυβέρνηση. Ακόμη, οι αρχές αρνήθηκαν να δημιουργηθεί ένα πράσινο κόμμα που θα αγωνιζόταν για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Ερντογάν υποστηρίζει ότι το καθαρό νερό που προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα θα βελτίωνε την ποιότητα της θάλασσας του Μαρμαρά.

Η συγκέντρωση της εν λόγω βλέννας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει δυσκολέψει την ορατότητα κατά ένα με δύο μέτρα, ενώ η κάποτε πλούσια πανίδα της θάλασσας του Μαρμαρά, πλέον, εκλείπει. Ακόμη, το Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Ζωής (Istanbul’s Marine Life Conservation Society) έχει μαζέψει, από το 2015, 32.000 τετραγωνικά μέτρα από τα δίχτυα που υπήρχαν στη θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.