Με την πεποίθηση ότι «τα ασφαλή και λειτουργικά πεζοδρόμια σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αυτονόητο δικαίωμα», ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε το έργο για την αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμισή τους από την 1η έως την 7η κοινότητα, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ.ευρώ.

Η παρέμβαση εντάσσεται, στο πλαίσιο της σειράς των έργων μεγάλης κλίμακας που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων με τίτλο «Πολιτισμός της Καθημερινότητας» και όπως δηλώνει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης «Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται μια πόλη αντικατοπτρίζεται στα αιτήματα των ανθρώπων της. Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει και με αυτή τη γενναία παρέμβαση να διαγράφει προβλήματα από την λίστα των αυτονόητων που εδώ και χρόνια δικαιούνται να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι. Στόχος μας είναι να τα μηδενίσουμε».

Στο μεταξύ το έργο εξελίσσεται ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα με ισάριθμα συνεργεία και θα έχει ολοκληρωθεί σε βάθος δύο ετών. Το επόμενο διάστημα 410 νέα πεζοδρόμια, κατασκευασμένα από σύγχρονα υλικά, θα εμφανίζονται σταδιακά, επιτρέποντας στους πεζούς να ευχαριστηθούν την πόλη τους και στα ΑμεΑ και τα άτομα με προβλήματα στην όραση, να κινηθούν με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι της έναρξης του έργου, προηγήθηκε συστηματική καταγραφή των φθορών και των ελλείψεων. Το έργο θα εκτελεστεί συμπληρωματικά με τα έργα των ασφαλτοστρώσεων σε 1.150 οδικούς άξονες σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και στις 129 γειτονιές της πόλης, προσφέροντας μία συνολική αναβάθμιση των μετακινήσεων, της ποιότητας ζωής και της όψης της πόλης.

Επιπλέον στο έργο έχει συνυπολογιστεί ο παράγοντας «κλίμα» και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έγκειται σε δύο κρίσιμα σημεία: Αφενός στις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων ή διανοίξεις οδών που διευκολύνουν τις φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, αφετέρου στη χρήση κατάλληλων φιλοπεριβαλλοντικών υλικών με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των πεζοδρομίων, την συγκράτηση των υψηλών θερμοκρασιών της πόλης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Γίνεται χρήση ψυχρών και φυσικών υλικών (κυβόλιθοι, διάφορα είδη μαρμάρων, φυσικά πετρώματα, χυτά δάπεδα, όλα με ιδιότητες ψυχρών υλικών) , που συγκρατούν το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής θερμικής νησίδας», δηλαδή της αποφόρτισης των υψηλών θερμοκρασιών που συγκρατεί η πόλη μέσα στο σώμα της (δρόμους, πεζοδρόμια, κτίρια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές