Η ζήτηση για χρυσό, κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το World Gold Council, κινείται σε παρόμοια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στους 955,1 τόνους. Παράλληλα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ζήτηση σε κοσμήματα παρουσίασε ανάκαμψη, έπειτα από την πτώση που σημειώθηκε το 2020, εξαιτίας της πανδημίας. Συνέχισε, όμως, να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, εξαιτίας της χαμηλής αύξησης της ζήτησης στην Ινδία.

Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα σημείωσαν σημαντικά ετήσια κέρδη, με τη ζήτηση του δεύτερου τριμήνου στα 243,8 να καταλήγει, το πρώτο εξάμηνο, σε ένα σύνολο 594 τόνων, το ισχυρότερο από το 2013.

Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 199,9 τόνους, γεγονός που οδήγησε τις καθαρές αγορές του πρώτου εξαμήνου σε 333,2 τόνους -39% υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας για το πρώτο εξάμηνο και 29% πάνω από τον μέσο όρο των δεκαετών εξαμήνου.

Ταυτόχρονα, ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2020 παρατηρήθηκε και στον χρυσό που χρησιμοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, με τη ζήτηση, κατά το δεύτερο τρίμηνο, να είναι 18% υψηλότερη, φτάνοντας το 80%, παρόμοια με τον μέσο όρο κατά τα δεύτερα τρίμηνα των ετών 2015-2019 στους 81,8 τόνους. Η ζήτηση του πρώτου εξαμήνου (161 τόνοι) ήταν οριακά υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 (160,6 τόνοι).

 Σημαντικότερα Σημεία

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια σε χρυσό είδαν εισροές 40,7 τόνων. Οι εισροές αυτές συγκεντρώθηκαν στις δυτικές αγορές, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να βλέπουν διψήφια αύξηση σε βάρος σε τόνους

Η τιμή χρυσού ΗΠΑ κυμαινόταν κατά μέσο στα 1.816,5 δολάρια ανά ουγκιά κατά το δεύτερο τρίμηνο, 6% υψηλότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση, με την Ταϊλάνδη να αποτελεί τη χώρα που έχει συνεισφέρει περισσότερο στην αύξηση αυτή, αλλάζοντας από αρνητική επένδυση σε μέτρια θετική.

Ήπια παραμένει η ζήτηση σε κοσμήματα, με τα ανώμαλα επίπεδα του 2020 να ομαλοποιούνται.

Οι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών έφτασαν τους 200 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, με τις αγορές υψηλής κλίμακας από την Ταϊλάνδη, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση αυτή.

Η συνολική προμήθεια χρυσού, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ήταν 13% υψηλότερη σε ετήσια βάση, ενώ, κατά το πρώτο εξάμηνο, σημειώθηκε αύξηση 4%, με τα στοιχεία αυτά να αποδεικνύουν ότι η πανδημία, τη φετινή χρονιά, δεν επηρέασε τον κλάδο στο βαθμό που τον είχε επηρεάσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές