Μπήκε ο Αύγουστος – απομένουν κάτι λιγότερο από 25 ημέρες για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – και ακόμη θα πρέπει να γίνουν άλλες 2,6 εκατ.

Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές από την πλευρά των λογιστών για την αναγκαιότητα παράτασης τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τα δεδομένα και τις καθημερινές πλέον εκκλήσεις των λογιστών για παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα ανακοινώσουν την παράταση. Προς το παρόν βέβαια όλες οι επίσημες δηλώσεις παραπέμπουν στο ότι δεν θα δοθεί παράταση. Τα στοιχεία πάντως είναι αυτά που δείχνουν ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός της προθεσμίας.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάτι λιγότερο από 3,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.

Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

Ζητούν παράταση οι λογιστές

Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν, τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησε την έναρξη των δηλώσεων, ενώ στα όλα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αστοχία του συστήματος που έφερε την έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Οι επιπτώσεις

Σε περίπτωση παράτασης η απόφαση θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.

1. Η πρώτη επίπτωση έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αν δοθεί παράταση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών τον Οκτώβριο σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μία δόση λιγότερη στη διάθεσή τους για να αποπληρώσουν τον φόρο.

2. Η δεύτερη επίπτωση έχει να κάνει με τη διαδικασία πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Παράταση μετά το τέλος Αυγούστου θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να καταβάλουν τριπλή δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax