«Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται απολύτως με τους πυρόπληκτους και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στις μάχες πυρόσβεσης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και φυσικού και ζωικού κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι μεγάλα και χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και απόδοση ευθυνών.

Η ΓΣΕΕ ζητά την ετοιμότητα της Πολιτείας και δίνει στη δημοσιότητα τη βασική πληροφόρηση που παρέχεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες Αρχές προς τους εργαζόμενους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ζητά την άμεση έκδοση των απαραίτητων οδηγιών από τα συναρμόδια υπουργεία:

Α. Σε ό,τι αφορά στα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που οφείλουν να τηρούν οι εργοδότες οι οποίοι έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των περιοχών. Συνοπτικά αυτά είναι:

  • Η λήψη των κατάλληλων οργανωτικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κατά περίπτωση.
  • Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
  • Η χορήγηση στους εργαζόμενους των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, κράνη κ.λπ.) και η αυστηρή επίβλεψη της χρήσης τους.
  • Επιπλέον, σε περιπτώσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών, οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Β. Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση στην εργασία τους, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εργασίες τους λόγω των πυρκαγιών (ΑΚ 657-658), εφόσον οι επιχειρήσεις τους λειτουργήσουν, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, σύμφωνα με το νόμο ή τυχόν ευνοϊκότερη συλλογική ρύθμιση από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, από επιχειρησιακή πρακτική κ.λπ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inbox
SpaceX – Προετοιμασία της 1ης διαστημικής αποστολής – Θα αποτελείται στο σύνολό της, από πολίτες
Inbox |

SpaceX: Προετοιμασία της 1ης διαστημικής αποστολής - Θα αποτελείται στο σύνολό της, από πολίτες

Το εγχείρημα αυτό, αναμένεται ότι θα καταγραφεί στην ιστορία του διαστήματος ως η πρώτη διαστημική πτήση, με πλήρωμα πλήρως αποτελούμενο από πολίτες, που θα εκτοξευτεί σε γήινη τροχιά

«Πράσινο φως» από Γεννηματά για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ
Inbox |

«Πράσινο φως» από Γεννηματά για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά ζήτησε η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ να οριστεί στις 26 Σεπτεμβρίου, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Κλίμα – Επιστρέφει στη Κίνα ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζον Κέρι
Green |

Σε Κίνα και Ιαπωνία ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το κλίμα

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει στην Κίνα και στην Ιαπωνία από σήμερα Τρίτη για να συζητήσει σχετικά με «τις προσπάθειες με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κέρι, που ήδη επισκέφθηκε την Κίνα τον Απρίλιο, θα πάει στην Τιαντζίν για […]

Μακρόν – Η Γαλλία θα παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ, ό,τι κι αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ
Inbox |

Μακρόν – Η Γαλλία θα παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ, ό,τι κι αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ

«Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικάνων, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Μακρόν από τη Βαγδάτη όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής