«Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται απολύτως με τους πυρόπληκτους και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στις μάχες πυρόσβεσης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και φυσικού και ζωικού κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι μεγάλα και χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και απόδοση ευθυνών.

Η ΓΣΕΕ ζητά την ετοιμότητα της Πολιτείας και δίνει στη δημοσιότητα τη βασική πληροφόρηση που παρέχεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες Αρχές προς τους εργαζόμενους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ζητά την άμεση έκδοση των απαραίτητων οδηγιών από τα συναρμόδια υπουργεία:

Α. Σε ό,τι αφορά στα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που οφείλουν να τηρούν οι εργοδότες οι οποίοι έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των περιοχών. Συνοπτικά αυτά είναι:

  • Η λήψη των κατάλληλων οργανωτικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κατά περίπτωση.
  • Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
  • Η χορήγηση στους εργαζόμενους των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, κράνη κ.λπ.) και η αυστηρή επίβλεψη της χρήσης τους.
  • Επιπλέον, σε περιπτώσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών, οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Β. Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση στην εργασία τους, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εργασίες τους λόγω των πυρκαγιών (ΑΚ 657-658), εφόσον οι επιχειρήσεις τους λειτουργήσουν, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, σύμφωνα με το νόμο ή τυχόν ευνοϊκότερη συλλογική ρύθμιση από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, από επιχειρησιακή πρακτική κ.λπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inbox