Οι αγωνίες και οι φόβοι των παραγόντων του ελληνικού τουρισμού για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας στις διεθνείς αφίξεις και τα ταξιδιωτικά έσοδα, επιβεβαιώνονται πλήρως μετά τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που επιβάλλει καραντίνα επτά ή 14 ημερών ανάλογα με το εάν έχουν κάνει τεστ σε όσους ισραηλινούς επιστρέφουν στη πατρίδα τους από μια σειρά χώρες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid 19 στην χώρα μας, οδήγησε τις ισραηλινές αρχές να λάβουν το συγκεκριμένο μέτρο με έναρξη ισχύος τις 11 Αυγούστου, ενώ για τον ίδιο λόγο και το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ συστήνει στους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η συνεχής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, που οδηγεί σε αποφάσεις σαν τις προαναφερόμενες, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον κλάδο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς υπονομεύονται οι στόχοι για να φτάσουμε φέτος στο 50% των αφίξεων και εσόδων του 2019, που σημαίνει περί τα 16 εκατ. τουρίστες και περί τα 9 δις. ευρώ έσοδα. Ο εν λόγω στόχος κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε, όταν η Μεγάλη Βρετανία καθυστερούσε να ανοίξει τα σύνορα, όμως στη συνέχεια λόγω της αυξημένης ζήτησης που κατέγραφε ο προορισμός «Ελλάδα» η αισιοδοξία επέστρεψε. Το «σκωτσέζικο ντους» όμως συνεχίζεται τώρα με τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και κυρίως με την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Μιλούν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού τον Ιούλιο επισκέφθηκαν τη χώρα συνολικά 2.368.000 τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στα 2,3 εκατ. που ήρθαν από τις 14 Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό, μαζί με τις 378.000 που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, λίγο πάνω από 5 εκατ.

Προκειμένου να φτάσουμε τα 15-16 εκατ. τουρίστες θα πρέπει τους επόμενους τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) να κινηθούμε περίπου στα επίπεδα του 2019. Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις ήταν 6,76 εκατ. επισκέπτες, τον Σεπτέμβριο 5,2 εκατ. ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 2,7 εκατ. τουρίστες.

Όπως επισημαίνει τον «ot.gr» .η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, μέχρι στιγμής τα δεδομένα των κρατήσεων για τους τρεις αυτούς μήνες είναι πολύ ικανοποιητικά και κυμαίνονται στα επίπεδα του 80-90% του 2019. Ειδικά οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν να είναι πολύ καλοί μήνες καθώς τότες έχουν ολοκληρωθεί τα εμβολιαστικά προγράμματα σε μία σειρά χώρων, όπως π.χ. της Ολλανδίας και αναμένεται αύξηση του αριθμούς των ταξιδιωτών.

FILE PHOTO: A closed hotel in Fira on the island of Santorini, Greece, May 7, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Βέβαια όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική εικόνα της πατρίδας μας, δεν θα χειροτερέψει και θα βάλει φρένο στη αυξημένη ζήτηση. Με βάση όλα τα παραπάνω και δεδομένης της διάθεσης των ευρωπαίων για ταξίδια, η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος και η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αναδεικνύονται οι βασικές παράμετροι της επίτευξης η μη των στόχων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τα έσοδα του τουρισμού και την συμβολή τους στην τήρηση του προϋπολογισμού.

Όπως προαναφέρθηκε τα νούμερα για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ακόμη και τον Οκτώβριο είναι πολύ ενθαρρυντικά, όμως η απόφαση του Ισραήλ όπως ενδεχομένως το επόμενο διάστημα και άλλων χωρών αποδεικνύει πόσο ευμετάβλητη είναι η όλη κατάσταση.

Επισημαίνεται ότι οι ισραηλινοί ήταν μια σημαντική ένεση φέτος για τον ελληνικό τουρισμό καθώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος της FedHatta κ. Λύσανδρος Τσιλίδης από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν επισκεφθεί την χώρα μας 287.000 κάτοικοι του Ισραήλ ένα πολύ ικανοποιητικό μέγεθος δεδομένων των συνθηκών, ενώ το 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο 474.000 οι επισκέπτες.

Με την εφαρμογή της καραντίνας όπως εκτιμά ο ίδιος θα υπάρξει τεράστια πτώση του αριθμού των επισκεπτών, με το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο για το φθινόπωρο και το χειμώνα καθώς οι ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα όλο το χρόνο και ξοδεύουν χρήματα για διασκέδαση αλλά και αγορές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ρίχνει 10 δισ. ευρώ ο τουρισμός στην οικονομία – Πότε εξετάζονται νέα μέτρα ελάφρυνσης, τι σημαίνει ανάκαμψη τύπου «V»
Οικονομία |

Ρίχνει 10 δισ. ευρώ ο τουρισμός στην οικονομία: Πότε εξετάζονται νέα μέτρα ελάφρυνσης - Τι σημαίνει ανάκαμψη τύπου «V»

Πηγή από το οικονομικό επιτελείο τόνιζε ότι ο σχεδιασμός για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βασίζονταν στο μόνιμο δημοσιονομικό χώρο και όχι στα επιπλέον έσοδα από συγκυριακούς παράγοντες

ΕΛΣΤΑΤ – Μείωση κατά 87,5% στους επισκέπτες των μουσείων το 1ο πεντάμηνο του 2021
Τουρισμός |

Πόσο μειώθηκαν οι επισκέπτες των ελληνικών μουσείων

Μόνο 18 ημερολογιακές ημέρες λειτούργησαν τα μουσεία της χώρας τον Μάιο εφέτος, καθώς είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους από τις 14 Μαρτίου 2020 έως τις 16 Ιουνίου 2020 και σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Accor – Σχεδιάζει τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Τουρισμός |

Tέσσερα νέα ξενοδοχεία και εκπαιδευτικό κέντρο σχεδιάζει η Accor στην Ελλάδα

Ο όμιλος εγκαινίασε χθες στο Σύνταγμα το έβδομο ξενοδοχείο της αλυσίδας στην Ελλάδα, το πέντε αστέρων Athens Capital Hotel - MGallery στην πλατεία Συντάγματος, που ανήκει στον όμιλο της Λάμψα

Πάνω από 270.000  ξένοι τουρίστες στο Νότιο Αιγαίο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου
Τουρισμός |

Φθινοπωρινή τουριστική «έκρηξη» στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Ποδαρικό με το δεξί έκανε ο Σεπτέμβριος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κρίνοντας από τον αριθμό των διεθνών αφίξεων στα πέντε διεθνή Αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Σαντορίνης και Μυκόνου το πρώτο δεκαήμερο