Η αξία του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση είχε εκτιναχθεί στο ιστορικό ρεκόρ των 18 τρις δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα τεράστιας αξίας κυβερνητικά προγράμματα δανεισμού, κράτησαν τα επιτόκια του κρατικού χρέους σε αρνητικά επίπεδα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Εκτοτε, η πρόοδος στα προγράμματα εμβολιασμού –στον ανεπτυγμένο κόσμο- η σταδιακή επανεκκίνηση, η δυναμική οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι επακόλουθοι φόβοι για γενικευμένο υψηλό πληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία, εξισορρόπησαν κάπως την κατάσταση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινηθούν σε πιο θετικά επίπεδα μειώνοντας τη συνολική αξία του χρέους με αρνητικές αποδόσεις στα 12 τρις δολάρια στα μέσα Μαίου.

Οι αρνητικές αποδόσεις επέστρεψαν

Ξαφνικά, τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πήραν ξανά την κατηφόρα καθώς οι επενδυτές επανήλθαν στην αγορά νιώθοντας πιο σίγουροι για το μέλλον μετά το μπαράζ καθησυχαστικών δηλώσεων που έκαναν κεντρικοί τραπεζίτες και οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σχετικά με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής τάσης ήταν η αξία του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση να επιστρέψει πάνω από τα επίπεδα των 16,5 τρις δολαρίων.

Οι αγορές των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας παραμένουν οι κινητήριοι μοχλοί αυτής της τάσης. Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου έπεσε κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της εβδομάδας για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έπεσε στο -0,51% -το χαμηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο του γερμανικού χρέους –που λειτουργεί ως αναφορά για την Ευρωζώνη- διαπραγματεύεται με αρνητικές αποδόσεις. Σε αρνητικά επίπεδα βρίσκεται και το γαλλικό χρέος διάρκειας έως 12 χρόνια, το ισπανικό μέχρι τα 9 χρόνια, η Ιταλία και η Ελλάδα με διάρκεια έως 7 χρόνια.

Χρέος με αρνητικές αποδόσεις σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να δανείζουν τα κεφάλαιά τους. Οσοι επενδυτές διατηρούν αυτό το χρέος μέχρι τη λήξη του εγγυημένα θα καταγράψουν ζημία.

Που οφείλεται αυτή η αλλαγή

Οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η ταχεία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη αντανακλά εν μέρει την αλλαγή τάσης στις ομολογιακές αποδόσεις, όμως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνει τον ρυθμό της αγοράς χρέους στα 87 δις ευρώ τον Ιούλιο, από 80 δις που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, είχε καταλυτική επίδραση στην αγορά. Η μείωση του καθημερινού όγκου συναλλαγών –καθώς οι αγορές μπήκαν στην περίοδο της θερινής ραστώνης- ουσιαστικά λειτούργησε ως ανεμιστήρας και διόγκωσε τις κινήσεις των αποδόσεων. Αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή τάση θα συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο εν αναμονή νέων κινήτρων και κατευθύνσεων από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%