Η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve την Τρίτη και Τετάρτη μπορεί να προσφέρει σημαντικές ειδήσεις ή κατευθύνσεις για τις αγορές, με τις αναφορές που θα κάνει αναφορικά με τη συνέχιση των υποστηρικτικών πολιτικών της.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει σε μια περίοδο που εμφανίζεται διχασμένη ως προς την απάντηση που χρειάζεται στη ραγδαία αύξηση των τιμών, αλλά και στον συνδυασμό της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα που χτυπούν καμπανάκια για περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και ο σχεδιασμός τους για μια τελική μεταστροφή πολιτικής παραμένουν σε εξέλιξη. Όμως, οι νέοι κίνδυνοι, που απειλούν τις δίδυμες ασθένειες της αργής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών, σημαίνουν ότι το ρόδινο μέλλον που φαινόταν τον Ιούνιο δείχνει λιγότερο σίγουρο.

Η συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί η μετα-πανδημική νομισματική πολιτική έχει αρχίσει και οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το φθινόπωρο. Από την προηγούμενη συνεδρίαση πριν έξι εβδομάδες, μεσολάβησε η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω του πιο μολυσματικού στελέχους Δέλτα, που πλησιάζουν τα επίπεδα του προηγούμενου κύματος το καλοκαίρι του 2020.

Ακόμη κι αν το ξέσπασμα του νέου κύματος επικεντρώνεται ανάμεσα στις λιγότερο εμβολιασμένες κοινότητες, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ίσως επηρεάσουν την επιθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν και να ταξιδέψουν, τονίζοντας πως η Fed πιθανότατα θα πρέπει να βρεί μια ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της πίστης στην ανάκαμψη και ελέγχου των σεναρίων για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Η Fed συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας 120 δις δολαρίων μηνιαίως και να διατηρεί τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν. Ορισμένοι αξιωματούχοι ήδη νιώθουν ότι είναι καιρός να αλλαγή αυτών των πολιτικών λόγω της αύξησης του τιθάριθμου, αλλά και της τάσης στις αγορές ομολόγων που δείχνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Fed ίσως πρέπει να επιταχύνει την έξοδό της από τα προγράμματα της κρίσης.

Δοκιμασία για την αγορά ομολόγων

H αμερικανική αγορά κρατικών χρεογράφων, αξίας 22 τρις δολαρίων, ίσως περάσει ένα τεστ πραγματικότητας από την Federal Reserve στη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι αποδόσεις, που κινούνται αντίθετα με τις τιμές, κινούνται πτωτικά από την προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο. Η αγορά αρχικά θεώρησε ότι η Fed ήταν λίγο πιο επιθετική. Όμως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που αυξήθηκε στο 1,776% στα τέλη Μαρτίου, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο την περασμένη Τρίτη, στο 1,1280%. Το 10ετές και το 30ετές διαπραγματεύονταν περίπου 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα την Παρασκευή σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Η καμπύλη απόδοσης εξισορροπήθηκε έκτοτε, με τη διαφορά ανάμεσα στα διετή και τα 10ετή χρεόγραφα να συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η συνεδρίαση της Fed μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός καταλύτης για την ώθηση των αποδόσεων ψηλότερα. «Μια αισιόδοξη εκτίμηση της οικονομίας από τη Fed και η συνέχιση της συζήτησης για την άρση των μέτρων μπορεί να ακουστεί επιθετική στις αγορές,» ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Οι ίδιοι τόνισαν πως η αντίδραση της αγοράς μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου βασίστηκε κυρίως σε τεχνικούς παράγοντες όπως η αλλαγή των στοιχημάτων για την πορεία της καμπύλης απόδοσης. Παρότι η συνεδρίαση του Ιουνίου ξεκάθαρα ανακήρυξε τη νίκη απέναντι στον κορονοϊό, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και η αργή πρόοδος των εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές ίσως αλλάξουν τον τόνο της κεντρικής τράπεζας, όπως εκτιμούν αναλυτές της Jefferies. «Αν μη τι άλλο, ο τόνος της ανακοίνωσης της Fed και της συνέντευξης τύπου πιθανότατα θα είναι πιο ήπιος απ΄ ό,τι στη συνεδρίαση του Ιουνίου δεδομένων των νέων ανησυχιών για την πανδημία,» ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση. Η Κάθι Μπόστιανσιτς, της Oxford Economics, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα θα κινούν την αγορά, που ίσως μετακινηθούν από το να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την ανάπτυξη σε υπερβολικά δυσοίωνες σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές