Το πράσινο φως για τη θεσμοθέτηση του νέου υγειονομικού πάσου έδωσε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική ήττα για τους αρνητές των εμβολίων και των μέτρων κατά της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι βάσει της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης, από τις 9 Αυγούστου, θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα τα οποία καθιστούν υποχρεωτικό το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, όπως η εστίαση, ενώ ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων. Το υγειονομικό πάσο αποτελεί απόδειξη εμβολιασμού ή νόσησης και μαζί με την απόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού θα αποτελέσει το νέο όπλο των αρχών για τον περιορισμό της πανδημίας, σε ένα διάστημα που τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η άποψη πως η χρήση του οδηγεί σε πολίτες δύο κατηγοριών ήταν η αφορμή για να φτάσει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως ενέκρινε την εφαρμογή του. Ωστόσο, οι δικαστές είχαν ενστάσεις για κάποια άλλα σημεία της νομοθεσίας, όπως η εφαρμογή υποχρεωτικής καραντίνας δέκα ημερών σε όποιον βγαίνει θετικός σε Covid-19.

Επίσης, το Δικαστήριο, αν και έκρινε πως οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους στον κλάδο υγείας ή άλλους ζωτικούς κλάδους, εφόσον είναι αρνητές των εμβολίων, αποφάσισε πως δεν μπορούν να απολυθούν αυτοί που είναι με συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

Θυμίζουμε πως η διαμάχη για τα νέα μέτρα έχει διχάσει τη γαλλική κοινωνία και έχει πυροδοτήσει μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων. Μάλιστα, και τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακα έλαβαν χώρα διαδηλώσεις κατά των μέτρων τόσο στο Παρίσι όσο και σε έτερες πόλεις της χώρας, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Το προηγούμενο ΣΚ η συμμετοχή στις πορείες εκτιμάται πως έφτασε τα 200.000 άτομα.

«Μερικές εκατοντάδες κόσμου έχουν χάσει το μυαλό τους φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται πως ζούμε σε δικτατορία» σχολίασε, σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Paris Match, ο Εμανουέλ Μακρόν. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε των μέτρων, όπως και της ενίσχυσης των εμβολιασμών για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Είναι ανεύθυνο και εγωιστικό να μην θέλει κάποιος να εμβολιαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με τα μέτρα και κυρίως με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα