Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών για τη ΛΑΡΚΟ, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που τους απέστειλε αυτές τις μέρες ο Ειδικός Διαχειριστής, ο οποίος διενεργεί τον διαγωνισμό για την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας της νικελοβιομηχανίας.  Παράλληλα,  κινείται και ο δίδυμος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ  για τη δημόσια περιουσία της νικελοβιομηχανίας.

Επικρατέστεροι για το τελικό …κατοστάρι, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά την αποκρατικοποίηση, είναι τρεις (συν ένας) «παίκτες»,  από τους έξι που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.   Ειδικότερα,  μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατεβαίνει σε συνεργασία με την AD Holdings),  η ελβετική Solway Investment Group και η «Μυτιληναίος». Επίσης, «ζεστή» φαίνεται ότι παραμένει και η Commodity & Mining Insight Irland σε αντίθεση με τον πολυεθνικό κολοσσό της  Trafigura  και της κυπριακής Thatisa PLC.

Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών το φθινόπωρο. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη εκκρεμότητες που θέτουν τροχοπέδη στις διαγωνιστικές διαδικασίες.  Καταρχάς, εκκρεμεί ακόμη η προώθηση τροπολογίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία θα δίνει χρόνο στον επενδυτή που θα εξαγοράσει τη νικελοβιομηχανία για να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν για τις εγκαταστάσεις τις ΛΑΡΚΟ.

Άλλωστε το θέμα των περιβαλλοντικών όρων, όπως επίσης και το κόστος του ρεύματος μονοπώλησαν – παράλληλα με άλλα τεχνικά ζητήματα – τις ερωτήσεις που έπεσαν βροχή από τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη μελετήσει τα δεδομένα από τα VDR (Virtual Data Room) ενώ  έχουν   επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και των μεταλλείων.  Πάντως, ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η σύνταξη των συμβατικών κειμένων για τις δύο αγοραπωλησίες.

Οι δύο διαγωνισμοί που τρέχουν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή περιλαμβάνουν ειδική ρήτρα ώστε να προκύψει τελικά ένας προτιμητέος επενδυτής για το σύνολο της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ. Εκείνος του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη δημόσια περιουσία της, δηλαδή το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου και του Ειδικού Διαχειριστή στην ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας που περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και τα μεταλλεία της Καστοριάς. Με δεδομένη την παγκόσμια  προώθηση  της ηλεκτροκίνησης αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας το ενδιαφέρον των επενδυτών  εστιάζει στην αυξημένη ζήτηση νικελίου και κοβαλτίου, στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσσωρευτών.

Η  βιομηχανία «παραδίδεται» ελεύθερη βαρών ή υποχρεώσεων σχετικά με τους εργαζομένους, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα δέλεαρ για τους επενδυτές.   Ένα αίσιο τέλος στην ιδιωτικοποιήσει της ΛΑΡΚΟ θα τραβήξει και την αυλαία στην υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων  για την υπόθεση της  ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στη βιομηχανία καθώς αναμένεται απόφαση του ευρωδικαστηρίου επί της προτάσεων της  Κομισιόν για επιβολή μεγάλου προστίμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις