Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το παζλ των…ανακατατάξεων στην παρουσία του Ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία, με την απόκτηση του 30% της Telekom Romania Mobile (TKRM) έναντι 60 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εξαμήνου, δίνοντας για ακόμη μία φορά έμφαση στις προοπτικές που ανοίγουν τα «ψηφιακά» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα οποία και στρέφει το ενδιαφέρον του ο Όμιλος.

Η απόκτηση ουσιαστικά του 100% της εταιρείας κινητής στη Ρουμανία θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Σταθερή (TKR) στην Orange Romania, βάσει των επιταγών της Κομισιόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου, το 30% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας TKRM αποτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει enterprise value ύψους 33 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα (cash reserves) 27 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνημένη αξία για το 100% της ΤKRM η οποία ανέρχεται στα 109 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Τα έσοδα της εταιρείας κινητής στη Ρουμανία δείχνουν τάση σταθεροποίησης, παρά τη μείωση των εσόδων κατά 5,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το Προσαρμοσμένο EBITDA όμως αυξήθηκε κατά 26,4% το τρίμηνο στα 6,7 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 9% από 6,7% το β’ τρίμηνο του 2020, καθώς οι τάσεις άρχισαν σταδιακά να βελτιώνονται. Την εξαγορά θα ακολουθήσουν νέες επενδύσεις για ανάπτυξη IT και ψηφιακές δραστηριότητες.

Όπως επεσήμανες ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Ρουμανία θα απασχολήσει την διοίκηση του ΟΤΕ και το 2022.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για ακόμη μία φορά ο κ. Τσαμάζ στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας την υπεροχή του Ομίλου ΟΤΕ. «Περίπου 6 δισ. ευρώ θα πάνε στον ψηφιακό μετασχηματισμό για έργα που θα αναπτύξουν τη δημόσια διοίκηση. Με την εμπειρία μας στο ICT τα τελευταία 10 χρόνια βρισκόμαστε σε καλή θέση για να πάρουμε κομμάτι από τα έργα» είπε χαρακτηριστικά, τοποθετώντας τους πρώτους διαγωνισμούς από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ως επί το πλείστον το 2022.

«Η συνεχής ανάκαμψη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα της τεχνολογικής μας υποδομής και η τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, αλλά και οι θετικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας για το 2021, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε στη δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Στοίχημα τα έσοδα του roaming

«Ελπίζουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε έσοδα roaming» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ. Τα έσοδαroamingείναι 40% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αλλά τριπλάσια από τα αντίστοιχα του 2020. Αναμένεται αυτά να αυξηθούν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, αντανακλώντας το άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικότερα, τα έσοδα από roamingανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ για β’ τρίμηνο του 2021.

Στο επίπεδο των ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι συνδρομητές οπτικών ινών συνέχισαν να αυξάνονται, με τις καθαρές νέες συνδέσεις να ανέρχονται στις 51.000, φτάνοντας συνολικά τους 1.056.000 πελάτες. Η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε τον Ιούνιο στο 48% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Το ποσοστό δε των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 20% των συνδέσεων οπτικών ινών, διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η διαθεσιμότητα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) του ΟΤΕ έφτασε τα 388.000 νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με στόχο να ξεπεράσει τα 550.000 στο τέλος της χρονιάς.

Αύξηση παρουσίασε επίσης ο αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης, φτάνοντας συνολικά τους 579.000 (+2,8% σε ετήσια βάση). Η βελτίωση του περιεχομένου με τον εμπλουτισμό κυρίως του αθλητικού μενού αποτελεί έναν από τους στόχους της διοίκησης του Ομίλου.

«Σε κάθε περίπτωση, η COSMOTE TV είναι πολύ καλά τοποθετημένη ως προς το αθλητικό περιεχόμενο, αφού ανανέωσε για 3 χρόνια τα δικαιώματα μετάδοσης των διοργανώσεων της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League κ.λπ.), ανακοίνωσε 3ετή συμφωνία για τη μετάδοση του ιταλικού πρωταθλήματος, έχει για έναν ακόμη χρόνο την Premier League και μπαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα μεταδίδουμε τους αγώνες τουλάχιστον 3 ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ) και είμαστε σε διαπραγματεύσεις και με άλλες ομάδες» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Για το 2021, η διοίκηση του Ομίλου αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπρόσθετα, την περίοδο 2018-2020, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Όμως, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, το επιπλέον ποσό διατηρήθηκε, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα φάση της πανδημίας. Κατά το επόμενο έτος, και δεδομένου ότι το περιβάλλον που δραστηριοποιείται η εταιρεία θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες, η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης