Με ολοκληρωμένο το 80% του σχεδίου μετασχηματισμού Sunrise σε μόλις 5 μήνες από τη δημοσιοποίησή του, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να βελτιώνει τα αποτελέσματά της με στόχο τους μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων και την επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης των κεφαλαίων της το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως και σήμερα αναδιάρθρωση τράπεζας στην Ευρώπη, η οποία μετά την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, την έκδοση ομολογιακών τίτλων, τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και τις συμφωνίες για ενίσχυση των οργανικών εσόδων του ομίλου, βαίνει σύντομα προς ολοκλήρωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, που εκτελεί με επιτυχία το στρατηγικό της σχέδιο, δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2021, πως «η πορεία μας μέχρι σήμερα υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες. Τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ., όσο και η έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 600 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αποτέλεσαν δύο σημαντικά ορόσημα».
Παράλληλα, υπογράμμισε ο ίδιος, «το σχέδιο μείωσης αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) είναι σε τροχιά επίτευξης με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE έως τις άρχες του 2022», μετά από τιτλοποιήσεις 13,50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους (Phoenix, Vega, Sunrise 1).
Επιπλέον, ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία των νέων εκταμιεύσεων δανείων στο α΄ εξάμηνο του 2021, οι οποίες έχουν φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι ο αρχικός στόχος του 2021 για 5,7 δισ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί.
«Επιδιώκουμε πρόσθετα απτά αποτελέσματα. Προχωράμε στην υλοποίηση νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών, με στόχο την αξιοποίηση νέων ευκαιριών, ειδικότερα μέσω της μόχλευσης των διαρθρωτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυξάνοντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των πελατών μας, εισάγοντας νέες στρατηγικές διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων για την αξιοποίηση της αναμενόμενης ανοδικής τάσης, παράλληλα με τις επιχειρηματικές  ευκαιρίες που εντοπίζονται στο ψηφιακό οικοσύστημα» τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου
Με βάση την ανακοίνωση της τράπεζας, στο α΄ εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν οι ακόλουθες επιδόσεις:
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 772 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο 2021, ενισχυμένα  κατά 6% ετησίως, λόγω του αυξημένου χαρτοφυλακίου ομολόγων και της αξιοποίησης του μηχανισμού TLTRO III. Στο 2ο 3μηνο 2021 ανήλθαν σε 407 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% ετησίως.
Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης κατέστησε τη γραμμή εσόδων πιο ανθεκτική, αντισταθμίζοντας την ήπια πίεση στα επιτόκια. Το μειωμένο κόστος καταθέσεων συνέβαλε θετικά, ενώ παράλληλα η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Αναδιάρθρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο 6μηνο 2021, θα παράγει πρόσθετα έσοδα από τόκους δανείων.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού το 2ο 3μηνο 2021 διαμορφώθηκε στο 2,6% σε σύγκριση με το 2,5% το 1ο 3μηνο 2021.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2ο 3μηνο 2021 ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ (+27% ετησίως), επίδοση που σηματοδοτεί το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο για την Πειραιώς σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Βασικοί συντελεστές της προαναφερόμενης αύξησης ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια, η κίνηση κεφαλαίων, οι πιστωτικές κάρτες, τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων.
Τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 0,54% το 2ο τρίμηνο 2021, +12μ.β. σε τριμηνιαία βάση, με το σχέδιο μετασχηματισμού να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 177 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο 2021, 17% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 1ο 6μηνο 2021 διαμορφώθηκαν σε 444 εκατ. ευρώ (-2% ετησίως). Αντίστοιχα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν 9% ετησίως στα 96 εκατ. ευρώ, καθώς αποτυπώνεται η εξοικονόμηση από τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του προσωπικού.
Τα γενικά και διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν το 1ο 6μηνο 2021 κατά 7% σε ετήσια βάση στα 195 εκατ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου κόστους για έργα που συνδέονται με τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε στο 41% το 1ο 6μηνο 2021 έναντι 49% το ίδιο διάστημα πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των τραπεζικών εσόδων. Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας.
Τα κέρδη προ προβλέψεων (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα) ανήλθαν σε 505 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο 2021, 18% υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Η δυναμική της τράπεζας αντανακλάται σε όλους τους τομείς και ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη των στρατηγικών μας επιδιώξεων, σε ευθυγράμμιση με την εξομάλυνση της απομείωσης των δανείων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το 2ο 3μηνο 2021 οι οργανικές προβλέψεις δανείων διαμορφώθηκαν σε 94 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 λόγω της μεγάλης μείωσης των NPEs. Απομειώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2ο 3μηνο 2021 σχετίζονται με τις ζημίες από τις συναλλαγές Phoenix, Vega και Sunrise 1 HAPS  μεικτής λογιστικής αξίας 14 δισ. ευρώ Το οργανικό έξοδο των προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 1,1% το 2ο 3μηνο 2021.
Το προ φόρων αποτέλεσμα το 2ο 3μηνο 2021 ανέρχεται σε ζημία 1.980 εκατ. ευρώ, ενώ το προ φόρων αποτέλεσμα σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθε σε κέρδη 267 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο το προ φόρων και προβλέψεων αποτέλεσμα εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων ανήλθε σε 974 εκατ. ευρώ, ήτοι σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα 470 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου ανήλθε σε ζημία 2,0 δισ. ευρώ το 2ο 3μηνο 2021, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, το αντίστοιχο αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο κατά 0,2 δισ. ευρώ.
Τα επιτεύγματα του 2021
Ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τις κινήσεις που ολοκληρώθηκαν του τελευταίους 6 μήνες, με αποτέλεσμα περίπου το 80% του σχεδίου Sunrise να έχει ήδη υλοποιηθεί.
Πρόκειται για τις εξής:
1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2021
2. Έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους 0,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2021
3. Δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 0,8 δισ. ευρώ: (α) 0,4 δισ. ευρώ κέρδη από χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, (β) 0,1 δισ. ευρώ από την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση που υλοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, (γ) 0,3 δισ. ευρώ από την απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο
4. Συναλλαγές NPE Phoenix-Vega ύψους 7 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» το δεύτερο τρίμηνο. Η διανομή σε είδος σε μετόχους της Πειραιώς του 65% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου
5. Η συναλλαγή NPE Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» υπογράφηκε και ταξινομήθηκε ως διακρατούμενο στοιχείο προς πώληση το δεύτερο τρίμηνο. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε χρόνο-ρεκόρ
6. Η συναλλαγή NPE Sunrise 2 ύψους 3 δισ. ευρώ έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση, ενώ επίκειται η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»
7. 0,4 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα προ φόρων το πρώτο εξάμηνο

8. Καθαρά έσοδα προμηθειών στα 101 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο – το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο της Πειραιώς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις