Μια σειρά παραγόντων έχει οδηγήσει ένα ποσοστό εργαζομένων στις εταιρείες που αποκαλούνται Big Tech, να εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας του, που πριν από μια δεκαετία θεωρούνταν πολυπόθητες για πολλούς, επιλέγοντας να «επενδύσουν» το εργασιακό μέλλον τους στις start-up εταιρείες. Αυτή η τάση αποκαλείται πλέον και ως «Μεγάλη Παραίτηση».

Με τον ίδιο περίπου τρόπο που παλιότερα εταιρείες όπως η Apple, η μητρική της Google, Alphabet, η Amazon, η Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας προσέλκυαν εργαζόμενους από θεωρητικά ισχυρούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η IBM, πριν από μια δεκαετία, στις μέρες μας, μια νέα γενιά εκκολαπτόμενων εταιρειών που έχουν ενισχυθεί με «ζεστό» χρήμα από επιχειρηματίες, επενδυτικά κεφάλαια και τη Wall Street, στοχεύει πλέον κι αυτή με τη σειρά της στους έμπειρους υπαλλήλους των Big Tech.

Περισσότεροι από δώδεκα αποχωρήσαντα στελέχη της Big Tech που επικοινώνησαν πρόσφατα με το MarketWatch δήλωσαν ότι τους ενθουσίασε η ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή σε μια μικρότερη εταιρεία και η δυνατότητα να ξεφύγουν από το «στίγμα» της εργασίας σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας.

«Υπήρξε μια έκρηξη κινητικότητας [των ανθρώπων που αποχωρούν]. Η πανδημία ωστόσο καθυστέρησε τις αποφάσεις », λέει ο Ρέιμοντ Εντρές επικεφαλής τεχνολογίας στην Airtable, μια πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών χαμηλού κώδικα, στην οποία εντάχθηκε στα μέσα Μαΐου μετά από μια δεκαετία εργασίας του στην Facebook, και μάλιστα πρόσφατα ως αντιπρόεδρος μηχανικής στο Facebook Messenger.

«Kαλή στιγμή για να φύγουμε»

«Είναι μια καλή στιγμή για να φύγουμε. Υπάρχει πολλή χρηματοδότηση, ανταγωνισμός και μεγάλες ευκαιρίες », είπε ο Εντρές.

Μερικοί υπάλληλοι που εγκατέλειψαν πρόσφατα τη Big Tech κάνουν λόγο για τη… «Μεγάλη Παραίτηση» και κατηγορούν την επαγγελματική εξουθένωση που σχετίζεται με την COVID-19, η οποία θα μπορούσε επίσης να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Έρευνα της Microsoft αποκάλυψε ότι το 41% του παγκόσμιου εργατικό δυναμικό επανεξετάζει την εργασιακή του σχέση με τον τρέχοντα εργοδότη του φέτος. Ειδικά στην τεχνολογία, περίπου το ένα τρίτο από περισσότερους από 2.800 επαγγελματίες της τεχνολογίας της πληροφορίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναζητήσει νέα δουλειά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Robert Half International, ενώ οι εργοδότες δημοσίευσαν περισσότερες από 365.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο πληροφορικής τον Ιούνιο, το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον εμπορικό όμιλο CompTIA.

Μια συρροή παραγόντων οδήγησε σε «μια μεγάλη παραμονή στην τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής του Columbia Business School, Ανταμ Γκαλίνσκι στο MarketWatch. Οι εργαζόμενοι σε μεγάλους εργοδότες τεχνολογίας σκέφτονται να μεταπηδήσουν σε μικρότερες εταιρείες λόγω της εξουθένωσης στην περίοδο της πανδημίας, η οποία έχει αναγκάσει πολλούς να επανεκτιμήσουν τη δουλειά τους και να αναζητήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω σε αυτήν. Είναι μια μορφή αντίστασης στην υποχρέωση που απαίτησαν πολλοί εργοδότες για επιστροφή στο γραφείο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αλλά και έκφραση της απογοήτευσης για ένα καθεστώς εργασίας που χαρακτηρίζεται από τεράστια γραφειοκρατία, και όπου οι αλλαγές εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ και η εξωτερική κριτική είναι έντονη.

Ο Ραν Μοκάντι αποχώρησε από την Amazon, όπου ήταν γενικός διευθυντής σε τμήμα της Alexa, για να γίνει επικεφαλής προϊόντων στην Intuition Robotics, μια νεοσύστατη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής για ηλικιωμένους.

«Με προσέλκυσε η αποστολή αυτής της δουλειάς. Να ξυπνάς το πρωί και να κάνεις τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη », είπε ο Μοκάντι στο MarketWatch. «Η πανδημία με έκανε να επανεκτιμήσω τα πράγματα, αφού κάθισα σπίτι για ένα χρόνο».

Αποχωρούν αλλά επιστρέφουν

Ο Ρεντσού Σονγκ, διευθυντής μηχανικής στην TigerGraph, αποχώρησε πέρσι για να πάει στην Facebook, αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη και επέστρεψε. «Δουλεύοντας σε μια νεοσύστατη εταιρεία, έχεις περισσότερη σχέση με τους συναδέλφους σου και τα πράγματα κινούνται γρηγορότερα», δήλωσε στο MarketWatch. Η TigerGraph, η οποία έχει προσλάβει επίσης πρώην υπάλληλους της Google, σχεδιάζει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της φέτος, από 90 σε 300 άτομα.

Οι εκπρόσωποι της Apple, της Amazon, του Facebook και της Google παρότι κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την εξέλιξη αρνήθηκαν να το πράξουν. Η Microsoft αναφέρθηκε στην προαναφερθείσα έρευνα για τους χώρους εργασίας.

Μερικές φορές, οι εργαζόμενοι έρχονται και κατά ομάδες από άλλη εταιρεία. Όπως για παράδειγμα, συνέβη στην θυγατρική της Nestlé, Freshly. Έξι στελέχη – συμπεριλαμβανομένων της CCΟ, του αντιπροέδρου και του σεφ καινοτομίας – προέρχονται από την Amazon, από όπου αποχώρησαν τον Ιανουάριο.

«Νόμιζα ότι θα ήμουν ισόβια στο Amazon», δήλωσε στο MarketWatch η επικεφαλής της Freshly Chief Commercialization, Άννα Φάμπρεγκα, σχολιάζοντας τα 10 χρόνια της στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. «Αλλά αυτή ήταν μια τεράστια ευκαιρία. Μπορώ να έχω πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και μεγαλύτερη επιρροή εργαζόμενη στη νέα μου εταιρεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive