Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βαλκάνια, ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Ουκρανία, Ρωσία, Κίνα, Ινδονησία, Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες προστίθενται καθημερινά στη λίστα των κρατών που σαρώνονται από καταστροφικές πυρκαγιές. Το «μαύρο» της καμένης γης εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη, απ΄ άκρου εις άκρον, με τις φλόγες να καίνε δάση, καλλιέργειες, περιουσίες και …ανάσες ανθρώπινης ζωής.

Σε αυτήν την τραγική συγκυρία, επέλεξε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) να παρουσιάσει την έκτη επικαιροποιημένη έκθεσή της. Τις τελευταίες ημέρες 200 επιστήμονες και εκπρόσωποι 195 χωρών «ρετουσάρουν» το πολυσέλιδο κείμενο, περίπου 1.000 σελίδων, ώστε τη Δευτέρα, όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη να έχουν στα χέρια τους αδιάψευστα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «βαδίζουμε ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον ξένο Τύπο, οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν αρκεί για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης και επικεφαλής της αναθεωρημένης έκθεσης της IPCC κ. Durwood Zaelke, που δημοσιεύονται στον “Guardian”, ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα έως το 2040, επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της IPCC για το μεθάνιο, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Η IPCC αναμένεται ότι θα προβάλει, ως ένα από τα βασικά σημεία δράσης κατά της κλιματικής κρίσης, τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, αέριο το οποίο παράγεται από την κτηνοτροφία, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, την κακή διαχείριση συμβατικής εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαρρέεται και κατά τη μεταφορά φυσικού αερίου. Όπως λένε οι επιστήμονες, θερμαίνει τη Γη πολύ περισσότερο (είναι 80 φορές πιο ισχυρό) από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον Zaelke, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της IPCC για το μεθάνιο, πριν από τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη (COP26), στη Γλασκόβη τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα επίπεδα μεθανίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω του σχιστολιθικού αερίου, της κακής διαχείρισης του συμβατικού αερίου, των γεωτρήσεων πετρελαίου και της παραγωγής κρέατος. Πέρυσι μάλιστα, οι εκπομπές του αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP). Και παρότι υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές που εξαλείφουν όλες τις διαφυγές μεθανίου στις συμβατικές γεωτρήσεις, ελάχιστες χώρες τις χρησιμοποιούν.

Ο Zaelke καλεί τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης μιας νέας συμφωνίας, παράλληλα με τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία θα καλύπτει και τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, απαιτώντας παράλληλα από τις χώρες δραστική μείωση στη χρήση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Corinne Le Quéré, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (University of EastAnglia), η οποία συμμετείχε και σε προηγούμενες αξιολογήσεις της IPCC, η νέα έκθεση, προφανώς, θα είναι πιο «σκληρή», σε σύγκριση με το παρελθόν λόγω της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη.

Επίσης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Agence France-Presse, η έκθεση της IPCC αναφέρεται σε μια αλληλουχία θανατηφόρων, πρωτοφανών καιρικών καταστροφών, που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και έχουν σαρώνουν τρεις ηπείρους από τα μέσα Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή και μέλος της IPCC κ. Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, επισημαίνει ότι, έως σήμερα, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η μέση ετήσια θερμοκρασία αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά περίπου 1.5 °C ενώ κατά τη θερινή περίοδο η άνοδος του υδραργύρου είναι ακόμα μεγαλύτερη και αγγίζει τους 2 °C.

Και καταλήγει: «Η θέρμανση αυτή έχει συνοδευθεί με αύξηση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης των καυσώνων με αποτέλεσμα καύσωνες, όπως αυτός που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι έως τη δεκαετία του 1980 απουσίαζαν από τη χώρας μας, να αποτελούν πλέον σχετικά συχνό φαινόμενο. Παράλληλα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν έως και κατά 20% ιδίως στη δυτική Ελλάδα. Η ξηρασία εντάθηκε αλλά παράλληλα αυξήθηκε η ραγδαιότητα των ακραίων βροχοπτώσεων. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό οι μέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε στη μισή Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green