Πλήγμα στην έξωθεν εικόνα της αποτελεί το σκάνδαλο που συνταράζει τθις τελευταίες ημέρες την Alibaba Group Holding Ltd, μετά από καταγγελία υπαλλήλου της πως δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από διευθυντικό στέλεχος όσο και από πελάτη και πως η εταιρεία αντέδρασε χλιαρά στην καταγγελία της.

Η διοίκηση της εταιρείας αναπόφευκτα προχώρησε στην απόλυση του διευθυντή που κατηγορείται για βιασμό, και κινήθηκε για να περιορίσει τις συνέπειες από τον σάλο που προκλήθηκε, αφού ο λογαριασμός της εργαζόμενης έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και πυροδότησε σφοδρές συζητήσεις για τον ανεξέλεγκτο σεξισμό που υπάρχει στον κλάδο τεχνολογία της Κίνας.

Όμως η όλη εξέλιξη είχε και «παράπλευρες» απώλειες για την εταιρεία καθώς οδηγήθηκαν σε παραίτηση και ανώτερα στελέχη της.  Ο Λι Γιονγκ, ο οποίος διορίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα για να ηγηθεί ενός νεοσύστατου τμήματος που εποπτεύει πολλές από τις μη λιανικές επιχειρήσεις της Alibaba, σε τομείς όπως delivery τροφίμων και ταξίδια, παραιτήθηκε μαζί με τον επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού για κακή διαχείριση του περιστατικού. Οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την υπάλληλο στις 2 Αυγούστου, έγινε προσπάθεια να «θαφτούν» από διάφορους μηχανισμούς της εταιρείας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ σε εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε το Bloomberg.

Το περιστατικό που καταγγέλθηκε ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά το κλίμα κακομεταχείρισης των  εργαζόμενων γυναικών σε εταιρείες στην Κίνα, όπου το κίνημα #MeToo απέτυχε μέχρι στιγμής να δυναμώσει τόσο όσο στη Silicon Valley ή αλλού. Ο Ζανγκ, από τη μεριά του πάντως δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των γυναικών σε όλη την εταιρεία ενώ θα αντιμετωπίσει και την αποτυχία της Alibaba να δράσει αποτελεσματικά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τη Δευτέρα, σε μια πολύ δημοφιλή υπηρεσία της Weibo -που μοιάζει με το Twitter- και υποστηρίζεται από την Alibaba, έλαβε χώρα μια διαδικτυακή δήλωση περίπου 6.000 υπαλλήλων που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να αναθεωρήσουν «τις συστημικές ανεπάρκειες και την έλλειψη προστασία των εργαζομένων γυναικών».

«Πίσω από τη βαθιά ανησυχία όλων για το περιστατικό δεν ήταν μόνο η συμπάθεια και η φροντίδα για την συνάδελφο, που έπεσε θύμα, αλλά και η τεράστια θλίψη για τις προκλήσεις στον πολιτισμό της Alibaba», κατέληξε ο Ζανγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή