Υπέρ της έναρξης του tapering από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μετά από έναν ή και δύο μήνες ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας τάχθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Fed Atlanta, Ράφαελ Μπόστικ, επισημαίνοντας δε, πως κατόπιν η διαδικασία της επιβράδυνσης της αγοράς ομολόγων θα πρέπει να συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση των στόχων (της Fed)» τόνισε, σε ομιλία του σε webinar, ο κύριος Μπόστικ, επισημαίνοντας πως η προσθήκη 943.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. «Η αίσθηση μου είναι πως αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε (στον ίδιο ρυθμό) τον επόμενο μήνα ή και δύο, νομίζω πως θα έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση των στόχων, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι η νέα πολιτική μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Fed Atlanta έκανε και χρονική πρόβλεψη για την έναρξη της περικοπής του προγράμματος ομολόγων, τοποθετώντας την πρεμιέρα του tapering μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ή και νωρίτερα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Μάλιστα από εκεί και πέρα δήλωσε πως η διαδικασία επιβράδυνσης των αγορών θα πρέπει να γίνει «με σχετικά με ταχύ ρυθμό». «Είμαι πεπεισμένος πως οι αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμη και με ένα ταχύ ρυθμό επιβράδυνσης (της αγοράς ομολόγων) και τείνω προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ολοκληρώσουμε το tapering μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κύριος Μπόστικ απέφυγε να προσδιορίσει το συνολικό χρονικό πλαίσιο του tapering, αν και σε δηλώσεις του προ ημερών ο συνάδελφος του στο συμβούλιο, ο πρόεδρος της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, υποστήριξε πως η επιβράδυνση του προγράμματος ομολόγων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Σημειωτέον πως ο κ. Μπόστικ είναι μέλος της επιτροπής ανοιχτής αγοράς της Fed με δικαίωμα ψήφου μέχρι τα τέλη της χρονιάς και θεωρείται μεταξύ των… «γερακιών» του συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή