Υπάρχει αφθονία μετρητών που ρέουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, χάρη στις προσπάθειες της Federal Reserve να στηρίξει την αμερικανική οικονομία από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Και ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε σύσφιξη της δημοσιονομικής της πολιτικής και περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, «τα μετρητά θα συνεχίσουν να ρέουν άφθονα», αναφέρουν σε σημείωμά τους στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η ανάλυση της JPMorgan διαψεύδει επί της ουσίας την υπόθεση ότι το tapering από μόνο του θα ήταν αρκετό για να σφίξει τις νομισματικές συνθήκες όσο νομίζουν πολλοί άνθρωποι.

«Ακόμα κι αν η Fed τελειώσει το επόμενο έτος, το ρεκόρ μετρητών στο σύστημα θα παραμείνει», δήλωσε η Τερέζα Χο, μία από τις συγγραφείς του σημειώματος.

Μόνο μια συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα οδηγούσε σε μείωση των μετρητών και “αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα”, είπε. Με βάση μόνο αυτό το σκεπτικό, «δεν προβλέπουμε καμία σημαντική σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες όταν η Fed θα έχει τελειώσει με τις αγορές των ομολόγων», αν και η σύσφιξη μπορεί ακόμη να συμβεί μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, η κεντρική τράπεζα εισάγει τακτικά μετρητά στο σύστημα μέσω μηνιαίων αγορών ομολόγων – προκαλώντας διόρθωση του ισολογισμού της κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο του 2020 και ώθηση του ποσού των αποθεμάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε υψηλά επίπεδα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και τον ρυθμό μείωσης της Fed «σημαίνει ότι τα αποθέματα πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τουλάχιστον για τους επόμενους 6-12 μήνες, εν δυνάμει συνολικά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», σύμφωνα με την JPMorgan.

Η Χo εκτιμά ότι το τρέχον ελάχιστο ποσό μη επενδυμένων μετρητών – ή «χρήματα που κυριολεκτικά έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα και δεν έχουν πάει κάπου αλλού» – είναι λίγο πάνω από 950 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή