Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο μεγάλα έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί την τελική ευθεία πριν την εκκίνηση τους.

Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και την επέκταση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία.

Ειδικότερα, ως προς το πρώτο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ  σε συνέχεια της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο για τον διασυνδετήριο αγωγό Νέας Μεσημβρίας – Στιπ, θα υπογράψει τον Σεπτέμβριο με τη NER (Εταιρία Ενεργειακών Πόρων) της Β. Μακεδονίας συμφωνία για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Στη συνέχεια οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν, πάλι εντός του επόμενου μήνα, στη διενέργεια market test προκειμένου να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χρήση του αγωγού. Δηλαδή αν εταιρίες επιθυμούν την προμήθεια φυσικού αερίου μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα  έχει μήκος 54 χλμ.. Θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκ. ευρώ.

Ο αγωγός Δ. Μακεδονίας

Ο ΔΕΣΦΑ τρέχει παράλληλα και το μεγάλο εντός συνόρων επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δ. Μακεδονία. Θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει στην Πτολεμαϊδα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110 εκ. ευρώ και ο αγωγός θα διανύσει μία απόσταση 122 χλμ.

Για το συγκεκριμένο έργο ο Διαχειριστής ήδη έχει βγάλει στον αέρα διαγωνισμό για την προμήθεια σωλήνων από χάλυβα. Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει θέσει και σε δημόσια διαβούλευση κείμενο διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια