Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλλας Ρόμπερτ Κάπλαν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει τη μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων τον Οκτώβιο.

Η άποψη του Κάπλαν είναι η πιο φιλόφοξη και πιο η συγκεκριμένη που έχει ακουστεί μέχρι τώρα από πρόεδρο κεντρικής τράπεζας. Οι υπόλοιποι πρόεδροι που συμμετέχουν στην Oμοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed, συμπεριλαμβανομένων και του προέδρου Tζέρομ Πάουελ, δεν έχουν μέχρι στιγμή δώσει ρητή πρόβλεψη για το πότε θα πρέπει η κεντρική τράπεζα να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης μέσω νομισματικής πολιτικής.

Ο Κάπλαν δήλωσε στο «The Exchange» στο CNBC  ότι ο ίδιος αισθάνεται βέβαιος ότι πρέπει να ξεκινήσει το tapering (μείωση προγράμματος αγοράς ομολόγων), καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν τω μέσω μιας υγιούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Θα μπορούσε να είναι η άποψή μου αν η οικονομία ξεδιπλωθεί από τώρα έως τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο … αν εξελιχθεί όπως περιμένω, θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του σχεδίου στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου και της έναρξης του tapering τον Οκτώβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Έστερ Τζορτζ, δήλωσε ότι η  αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, σηματοδοτώντας ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να κάνουμε πίσω σε ότι αφορά την υποστήριξη που παρέχεται μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη για να ανακάμψει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό ώστε η Federal Reserve να μειώσει τη στήριξή της στην οικονομία.

Η συζήτηση για το tapering καλά κρατεί ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες,μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο.Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτος ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 5,4%. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση από 4,5% τον Ιούνιο.

Οι αγορές πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ομιλία του επικεφαλής της FED Τζέρομ Πάουελ στις 26 – 28 του Αυγούστου, στο Jackson Hole. Εκεί αναμένεται να δώσει μια γεύση  για τα επόμενα βήματα της Fed, τόσο αναφορικά με τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όσο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ