Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη για να ανακάμψει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό ώστε η Federal Reserve να μειώσει τη στήριξή της στην οικονομία, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν.

Ο Μπάρκιν είναι μια από τις μετριοπαθείς φωνές στη συζήτηση για το πότε θα πρέπει να αρχίσει ο περιορισμός στις μηνιαίες αγορές ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα , 120 δισ. δολαρίων.

Αρκετοί από τους συναδέλφους του Μπάρκιν υποστηρίζουν ότι το tapering (περιορισμός στην αγορά ομολόγων) θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, για να τεθεί η νομισματική πολιτική σε πιο φυσιολογική βάση, και προετοιμαστούν για ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων ως μέσο προφύλαξης από τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπάρκιν μέλος της επιτροπής καθορισμού πολιτικής της Fed, συμφωνεί ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο σε ό,τι αφορα την αγορά εργασίας, και πλησιάζει το επίπεδο που έχει θέσει η Fed πριν αρχίσει το τάπερινγκ.

«Πλησιάζουμε… Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα είναι αυτό. Όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό, υποστηρίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε tapering και να επιστρέψουμε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπει η οικονομία », δήλωσε ο Μπάρκιν.

Αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Fed θα πρέπει να τηρήσει αυτό που έχει υποσχεθεί: «αγορά ομολόγων έως ότου η αγορά εργασίας επουλωθεί πλήρως».

Ο Μπάρκιν τονίζει ότι επιθυμεί να δει την αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό να αυξάνεται ίσως μισή ποσοστιαία μονάδα σε περίπου 59%, σημείο αναφοράς που θεωρεί ως το μέτρο της υγείας της αγοράς εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή