Στην κατασκευή στολών νέας γενιάς για τη NASA προέβη η SpaceX του Ίλον Μασκ, μετά από έκθεση της Τρίτης, που ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει καθυστερήσει και θα κοστίσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία του Μασκ έχει δημιουργήσει στολές για τους αστροναύτες που πηγαίνουν στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX. Οι εν λόγω στολές έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τους αστροναύτες σε περίπτωση φωτιάς στο διαστημόπλοιο ή σε περίπτωση που η καμπίνα αποσυμπιεστεί, με την κατασκευή των στολών να μετατρέπεται σε ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της ανάγκης οι αστροναύτες να επιβιώσουν, εκτός διαστημόπλοιου, στο δύσκολο περιβάλλον του διαστήματος.

Η πρόταση αυτή του Μασκ ήρθε ως απάντηση στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή της NASA σχετικά με τις εργασίες που γίνονται για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς  Εξωτερικών Μονάδων Κινητικότητας, οι οποίες ανεπίσημα ονομάζονται διαστημικές στολές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορούν στολές που σχεδιάστηκαν 45 χρόνια πριν, για το πρόγραμμα Space Shuttle, οι οποίες έχουν μερικώς επανασχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Από το 2007, η διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε τρία διαφορετικά προγράμματα και ξόδεψε 420,1 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία στολών. Επιπροσθέτως, η έκθεση αναφέρει ότι η NASA σκοπέυει να επενδύσει ακόμη περίπου 625,2 εκατ. δολάρια στη κατασκευή των στολών και τις δοκιμές για να είναι πιο αποτελεσματικές.

Πέραν από τα υπερβολικά κόστη, ο γενικός επιθεωρητής ανέφερε ότι τυχόν καθυστερήσεις οφείλονται σε ανεπαρκή χρηματοδότηση, στο πρόβλημα του κορωνοϊού και σε άλλα τεχνικά ζητήματα που έχουν μειώσει τις πιθανότητες οι στολές να είναι άμεσα διαθέσιμες, με τις τελευταίες να μην είναι έτοιμες πριν τον Απρίλιο του 2025, παρόλο που η NASΑ είχε δηλώσει ότι οι στολές θα ήταν έτοιμες τον Μάρτιο του 2023.

Η NASA έχει ανάγκη από νέες στολές για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο είχε ανακοινωθεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ και συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το πρόγραμμα Artemis θα πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στη σελήνη τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να πραγματοποιηθεί προσγείωση στο φεγγάρι μέχρι το 2024, με τον στόχο αυτό να απειλείται από σημαντικά ζητήματα που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος Artemis, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή.

Οι εν λόγω στολές αποτελούνται από διαφορετικά μέρη, στην προμήθεια των οποίων συνέβαλαν 27 διαφορετικές εταιρείες.

Εκπρόσωποι της Space X δεν προέβησαν σε περεταίρω σχολιασμούς σχετικά με το εάν η εταιρεία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει τις στολές. Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει δημόσια τα σχεδιά της για τη δημιουργία των στολών αυτών, είναι μία από τις 50 εταιρείες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα της NASA να αγοράζει στολές και να παρέχει υπηρεσίες «διαστημικού περίπατου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή