Σε νέα κοινή επίδειξη δύναμης προχωρούν Κίνα και Ρωσία, οι οποίες εμβαθύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού. Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα, ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μεγάλη κινεζική άσκηση που πραγματοποιείται στην επαρχία Νινγκσιά, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στέλνοντας έτσι μήνυμα στη Δύση και τους ανταγωνιστές τους στην περιοχή.

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες, οι οποίες γιόρτασαν τον Ιούλιο τα 20 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας, πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις από το 2005. Μάλιστα, μετά το 2018, κινεζικές μονάδες έχουν λάβει μέρος σε τρεις ρωσικές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με στρατηγικό χαρακτήρα.

Πρόσβαση στα «άδυτα»

Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους άσκηση σε κινεζικό έδαφος, αποκτώντας και το δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων του εταίρου τους. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που κινεί το ενδιαφέρον και προκαλεί την ανησυχία της Δύσης, η οποία θεωρεί πως Πεκίνο και Μόσχα έχουν αποφασίσει να συσφίξουν ακόμη περισσότερους τους δεσμούς τους.

Είναι, εξάλλου, κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά συμπίπτει και με τις εξελίξεις στην περιοχή που τους αφορούν άμεσα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων και την προέλαση των Ταλιμπάν, με τους οποίους είναι σε επαφή τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Σημειώνεται πως επισήμως, οι δύο χώρες δεν έχουν συγκροτήσει μέχρι στιγμής κάποιου είδους στρατιωτική συμμαχία. Επίσης, η Κίνα δεν θα λάβει μέρος στις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία τον ερχόμενο μήνα στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Λευκορωσία, που αποτελεί ένα από τα «θέατρα» της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση.

Προσεκτικά απέναντι στο ΝΑΤΟ

Πρόκειται, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, για συνειδητή επιλογή. Αφενός, για να μην προσφέρουν οι δύο χώρες το προφανές «αντίπαλο δέος» που αναζητεί το ΝΑΤΟ και, αφετέρου, προκειμένου το Πεκίνο να μην δώσει την εικόνα ότι αποτελεί μια επιθετική και επεκτατική δύναμη, με φιλοδοξίες πολύ μακριά από τη «γειτονιά» του.

Παρά την προσεκτική τους στάση, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο. Γνωρίζουν, άλλωστε, πως ανεξαρτήτως των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί επισήμως, η Κίνα είναι ήδη ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, η οποία με τη σειρά της καλύπτει μεγάλο μέρος των τεράστιων ενεργειακών αναγκών του γείτονά της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ποιοτικό άλμα

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι Πεκίνο και Μόσχα τηρούν σχεδόν σε όλα τα θέματα ενιαία στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το επόμενο, φυσιολογικό και αναμενόμενο βήμα, θα είναι να αναλάβουν από κοινού μια στρατιωτική αποστολή, με τον μανδύα των «ειρηνευτών» και της αντιμετώπισης κάποιας τρομοκρατικής απειλής.

Κι αυτό, όπως είναι προφανές, θα αποτελέσει ένα σοβαρό ποιοτικό άλμα στη συνεργασία τους και θα χτυπήσει «καμπανάκι» στη Δύση και κυρίως την Ουάσιγκτον, η οποία θα γνωρίζει πλέον ότι, εκτός των άλλων, σε περίπτωση σύρραξης στον Ειρηνικό δεν θα έχει απέναντί της μόνο την Κίνα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία