
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε νέες εκτιμήσεις της σχετικά με την πιθανότητα ο αστεροειδής Μπενού να πέσει στη Γη. Οι επιστήμονές της υπολόγισαν ότι γενικά η πιθανότητα πρόσκρουσης έως το 2300 είναι περίπου μία στις 1.750 (0,057%), ενώ η πιθανότερη ημερομηνία να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περισσότερο τον πλανήτη μας, είναι στις 24 Σεπτεμβρίου 2182, αλλά και πάλι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μόνο μία στις 2.700 (0,037%).
Η επόμενη κοντινή προσέγγισή του στη Γη -σε απόσταση πιο κοντινή από ό,τι η Σελήνη- θα γίνει το 2135, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τον Μπενού», δήλωσε καθησυχαστικά ο πλανητικός επιστήμονας Λίντλεϊ Τζόνσον του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.
Μολονότι, πάντως, οι πιθανότητες ο Μπενού, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας είναι πολύ μικρές, ο εν λόγω διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδής (τον οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-Rex), παραμένει ένας από τους δύο πιο επικίνδυνους γνωστούς αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας, μαζί με τον «1950 DA», γι’ αυτό θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.
Θαυμάσια ευκαιρία!
Οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διαστημικό περιοδικό «Icarus» (Ίκαρος), ανέφεραν ότι η αποστολή OSIRIS-Rex αποτέλεσε μία θαυμάσια ευκαιρία για να μελετηθεί καλύτερα ο αστεροειδής και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μελλοντική τροχιά του σε βάθος χρόνου, με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλο αστεροειδή έως τώρα.
Το σκάφος της NASA, που πέρασε σχεδόν δυόμισι χρόνια ακολουθώντας στενά τον Μπενού, τον εγκατέλειψε φέτος τον Μάιο, αφού προηγουμένως συνέλλεξε μέσω του ρομποτικού βραχίονά του ένα δείγμα βάρους ενός κιλού από την επιφάνειά του, το οποίο αναμένεται να επιστρέψει στη Γη -στην έρημο της Γιούτα των ΗΠΑ- τον Σεπτέμβριο του 2023 για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση.
Η NASA έχει βρει, μέχρι σήμερα, περισσότερους από 26.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη. Όμως, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιος αστεροειδής μπορεί πράγματι να απειλήσει τον πλανήτη μας και πότε. Γι’ αυτό, άλλωστε, άρχισαν να αναπτύσσονται τεχνολογίες αποτροπής σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός κάποια -απευκταία- στιγμή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

«Φουντώνει» ο πόλεμος για την τεχνητή νοημοσύνη - Η Google λανσάρει το αντίπαλο δέος του ChatGPT
Οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ μπορούν να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία

Η Ινδία στρώνει «κόκκινο χαλί» στην Apple - Τι αλλάζει για χάρη της εταιρείας
Οι κινήσεις εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Apple να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας εκτός Κίνας

«Μπλόκο» Google σε κινέζικη εφαρμογή για λόγους ασφαλείας
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ενισχύσει την άμυνά της στον κυβερνοχώρο

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης γίνεται το... δεξί χέρι των γιατρών
Το DAX Express δημιουργεί κλινικές σημειώσεις μέσα σε δευτερόλεπτα, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να ελέγχουν αμέσως τις αυτοματοποιημένες περιλήψεις των επισκέψεών τους σε ασθενείς

Δύσκολοι καιροί για... ιππότες - Σε μπελάδες ο Μπράνσον με την Virgin Orbit
H εταιρεία φέρεται να προετοιμάζεται και για την περίπτωση να υποχρεωθεί να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ακόμη και εντός της εβδομάδας

Μνημόνιο συνεργασίας ΘΕΚ - 5G Ventures για το D(igital) Thriasio
Joint Venture για ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των Logistics

Τι ξέρει για σένα το smartphone σου; 6 τρόποι να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα
Το να μάθετε πώς να προστατεύετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο είναι μια ανεκτίμητη δεξιότητα

Οι τακτικές κινήσεις της Apple για να αποφύγει τις απολύσεις
Η Apple κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τα κόστη και να αποφύγει την απόλυση εργαζομένων
![ChatGPT: Στην κυκλοφορία η νέα εξελιγμένη έκδοση ChatGPT [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/chatgpt-600x319.jpg)
Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση ChatGPT- Δείτε τις νέες εξελιγμένες λειτουργίες [γράφημα]
Η OpenAΙ κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση λογισμικού που την κάνει πολύ πιο έξυπνη από το «μικρότερο» αδερφάκι της

Smartphones: Τελικά πόσο μας βλάπτει η ακτινοβολία που εκπέμπουν;
Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους από ανθρώπους όλων των ηλικιών στις μέρες μας