Απροσδόκητη βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, αντανακλώντας την αυξημένη νευρικότητα των Αμερικανών καταναλωτών απέναντι στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν υποχώρηση του δείκτη στο 70,2 από το 81,2 του Ιουλίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη από το 2011 και την τρίτη μεγαλύτερη πτώση του συνολικά, μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι δύο έτερες μεγάλες πτώσεις του δείκτη είχαν καταγραφεί κατά την ύφεση της περιόδου 2007-2009 και λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020.

Οι αναλυτές περίμεναν πως ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στο 81,2, αντ’ αυτού όλες οι επιμέρους υποκατηγορίες πολιτών σε σχέση με την ηλικία, το εισόδημα και το επίπεδο παιδείας κατέγραψαν μια πτώση εμπιστοσύνης με απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των ατομικών εισοδημάτων, την εξέλιξη του πληθωρισμού και της απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης αναφορικά με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υποχώρησε στο 77,9 από το 84,5 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες των καταναλωτών υποχώρησε επίσης στο 65,2 από το 79,0 τον Ιούλιο.

Θυμίζουμε πως αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθούν φέτος με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υπάρχει ανησυχία μήπως ο ρυθμός της ανάκαμψης επιβραδυνθεί λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, φτάνοντας σε νέα υψηλά εξαμήνου, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...