Μετά το πρόσφατο περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης που κατήγγειλε εργαζόμενη στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου από στέλεχος της εταιρείας και πελάτη, η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον με «γραμμή» μηδενικής ανοχής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την καταγγελία γυναίκας υπαλλήλου της Alibaba η οποία κατηγόρησε τον επόπτη της Γουάνγκ Τσενγκγουέν και έναν πελάτη της εταιρείας για σεξουαλική επίθεση.

Ο Γουάνγκ απολύθηκε και η Alibaba έλαβε πειθαρχικά μέτρα εναντίον άλλων υπαλλήλων, όπως της Τζούντι Τονγκ, CPO του τμήματος της παθούσας, η οποία έλαβε επίπληξη για τη στάση της στην καταγγελία. Ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Ντάνιελ Ζανγκ επέκρινε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας ότι «δεν έδωσε αρκετή προσοχή και φροντίδα στους ανθρώπους μας».

Εκτός από την απόλυση, ο Γουάνγκ ερευνάται επίσης από την αστυνομία, στην πόλη Τζινάν, για την καταγγελία της υπαλλήλου για σεξουαλική επίθεση.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, προσπαθώντας να περιορίσει τη δυσφήμιση που έχει υποστεί διεθνώς  από το περιστατικό, ανακοίνωσε μέσω επιστολής της διοίκησης προς τους υπαλλήλους, ότι θα συγκροτήήσει μια επιτροπή. Η επιτροπή θα είναι το «όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται αλλά δεν περιορίζονται μόνο στην πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και θα αναφέρεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Alibaba.

Αυτή η πενταμελής επιτροπή της Alibaba θα αποτελείται από γυναίκες-μέλη και θα έχει επικεφαλής την αναπληρώτρια CPO, Τζέιν Τζιάνγκ.

Η Alibaba ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναθεωρήσει τον κώδικα συμπεριφοράς εντός της για να βελτιώσει τις πρακτικές και τα μέτρα που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση και την πρόληψη σεξουαλικών επιθέσεων. Θα δημιουργήσει επίσης έναν «Κώδικα δεοντολογίας για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης», προκειμένου να «εντατικοποιηθεί η πολιτική μηδενικής ανοχής μας απέναντι στην ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά», όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η γυναίκα, η οποία κατηγόρησε τον Γουάνγκ για σεξουαλική επίθεση, ισχυρίζεται ότι ο διευθυντής την ανάγκασε να πιει υπερβολικά κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου στο Τζινάν, ένα βράδυ στα τέλη Ιουλίου, και ότι ξύπνησε το επόμενο πρωί γυμνή στο κρεβάτι της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της. Δημοσιοποίησε το περιστατικό σε μια ανάρτηση στο εταιρικό δίκτυο ης Alibaba. Οι καταγγελίες της έγιναν viral όταν η ανάρτηση κοινοποιήθηκε αργότερα στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή