Νέα υποχώρηση του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατέγραψε στη Γερμανία νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Αν και αξιοσημείωτη είναι την ίδια ώρα η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που κατάφεραν να «πιάσουν» τους Πράσινους στη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ονειρεύονται την πιθανότητα να ηγηθούν οι ίδιοι ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Forschungsgruppe Wahlen έδειξε πως, εν όψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, το ποσοστό που λαμβάνει το CDU υποχώρησε άλλες δύο μονάδες στο 26%, καθώς ο υποψήφιος Καγκελάριος Αρμίν Λάσετ εξακολουθεί να μην πείθει σε ικανοποιητικό βαθμό το κοινό.

Την ίδια ώρα όμως, το SPD κερδίζει έδαφος χάρη στην υψηλή δημοτικότητα του υποψήφιου Καγκελάριου και νυν υπουργού Οικονομικών Ολάφ Σόλτς. Συγκεκριμένα, το κόμμα ανέβηκε κατά τρεις μονάδες ισοψηφώντας με τους Πράσινους στη δεύτερη θέση με 19% των ψήφων.

Για τους Πράσινους σίγουρα είναι ένα απογοητευτικό ποσοστό, καθώς τα αυξημένα ποσοστά τους μέχρι και την άνοιξη είχαν καλλιεργήσει την εντύπωση πως μπορεί να «κλέψουν» την πρωτιά από τη Χριστιανική Ένωση. Έκτοτε, ωστόσο, τα ποσοστά τους έχουν «ξεφουσκώσει» και δεν φαίνεται να ανεβαίνουν, ούτε μετά και την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες και η οποία αποδόθηκε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως, τα νούμερα αυτά παραπέμπουν σε ένα πολύπλοκο μετεκλογικό τοπίο, όπου ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αρκεί να θυμηθούμε πόσο δύσκολο ήταν, μετά τις προηγούμενες εκλογές, να ανανεώσουν τη κυβερνητική συνεργασία τους CDU και SPD, λόγω των μειωμένων ποσοστών που είχαν λάβει. Τώρα, λοιπόν, τα ποσοστά τους είναι ακόμη χαμηλότερα. Το CDU, στις εκλογές του 2017, είχε λάβει το 33% των ψήφων και τώρα έχει πέσει στο 26%.

Ωστόσο, η άνοδο του SPD έχει αναζωπυρώσει το μέχρι πρόσφατα απίθανο σενάριο μια κεντρώρας κυβερνητικής συμμαχίας, όχι με τους Πράσινους στο τιμόνι, αλλά τους Σοσιαλδημοκράτες. Μια συμμαχία «φωτεινός σηματοδότης», όπως ονομάζεται, που θα ενώσει SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου το 11% των ψήφων.

Σημειωτέον πως σε ξεχωριστή δημοσκόπηση του δικτύου ZDF, ο Λάσετ προτιμάται από το κοινό ως υποψήφιος Καγκελάριος σε ποσοστό μόλις 21%, σε αντίθεση με τον Όλαφ Σολτς που… καλπάζει με απήχηση στο 44%. Την ίδια ώρα η Αναλένα Μπέρμπροκ των Πρασίνων κινείται ακόμη πιο χαμηλά, στο 16%.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η Χριστιανική Ένωση και ειδικά οι Χριστιανοδημοκράτες, αναμένεται να αναλάβει δράση πλέον η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα ξεκινήσει δημόσιες εμφανίσεις σε προεκλογικές εκδηλώσεις στο πλευρό του Λάσετ, ξεκινώντας από μια μεγάλη εκδήλωση στο Βερολίνο, στις 21 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων