Με τη συζήτηση για την ενισχυτική, τρίτη δόση των εμβολίων να έχει πάρει φωτιά, όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και ηθικό, ήτοι για το κατά πόσο οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να επικεντρώνονται στην τρίτη δόση για τον πληθυσμό τους, ενώ μεγάλο μέρος του Τρίτου Κόσμου δεν έχει πάρει ακόμη ούτε την πρώτη, ένα είναι απολύτως βέβαιο: οι φαρμακευτικές των εμβολίων θα κάνουν χρυσές δουλειές, διευρύνοντας τα ήδη αυξημένα κέρδη τους.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ και η Χιλή άρχισαν ήδη ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες, κάτι που αποφάσισαν ήδη να κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Το πράσινο φως για ενισχυτικές δόσεις έδωσαν επίσης, από το Σεπτέμβριο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους έγκριτοι επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, έχουν επισημάνει πως η έμφαση της Δύσης στις ενισχυτικές δόσεις σημαίνει, όχι μόνο πως περισσότερος κόσμος στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πεθάνει, αλλά και ότι η πανδημία θα παραταθεί ενισχύοντας τον πολύ σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. Μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, με κυριότερη βέβαια την Δέλτα, αναπτύχθηκαν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Προφανώς για τις εταιρείες του κλάδου, οι αναπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες είναι καλύτερος πελάτης από τις φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου. Και αυτό φαίνεται από τα νούμερα: Moderna, Pfizer και BioNTech έχουν ήδη ανακοινώσει επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, καθώς οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν πάνω από τα 72 δισ. δολάρια, μόνο για τη φετινή χρονιά, κυρίως χάρη σε νέες συμφωνίες για ενισχυτικές δόσεις, αλλά και για το νέο κύμα εμβολιασμών που πυροδοτούν στις πλούσιες χώρες τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα πιστοποιητικά και η υποχρέωση εμβολιασμών που θέτουν πολλές εταιρείες.

Έπεται δε, και συνέχεια μέσα στην επόμενη χρονιά, αν όχι την επόμενη διετία, δεδομένου πως δεν υπάρχει επιστημονικά καθαρή εικόνα για το πόσοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ενισχυτική δόση και πόσο συχνά.

Ανάλυση της Refinitiv προβλέπει ενίσχυση των εσόδων έως και στα 6,6 δισ. δολάρια για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech και 7,6 δισ. δολάρια για το εμβόλιο της Moderna για το 2023(!) σχεδόν αποκλειστικά από τις ενισχυτικές δόσεις.

Όσον αφορά το συνολικό ετήσιο τζίρο για τον κλάδο, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα γύρω στα 5 δισ. δολάρια ετησίως, πολύ κοντά δηλαδή στον ετήσιο τζίρο των 6 δισ. δολαρίων που αποφέρουν τα ετήσια εμβόλια κατά της κοινής γρίπης. Σύμφωνα με τις μελέτες το ποσοστό εμβολιασμών για απλή γρίπη στις ανεπτυγμένες χώρες κινείται γύρω στο 50% του πληθυσμού και πιθανότατα οι ενισχυτικές δόσεις για την Covid-19 θα κινηθούν περίπου στο ίδιο ποσοστό, αν όχι υψηλότερα τα πρώτα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο η αμερικανική Johnson & Johnson όσο και η βρετανοσουηδική AstraZeneca παλεύουν με την συλλογή στοιχείων για την τροποποίηση των σκευασμάτων τους με στόχο την παρουσίαση μιας βελτιωμένης και ενισχυμένης δόσης.

Στην πορεία, εξάλλου, αναμένεται -άνευ απροόπτου- να προστεθούν και άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα, η αμερικάνικη Novavax έχει ήδη στα χέρια της ένα συμβόλαιο για 200 εκατ. δόσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει «κολλήσει» ακόμη στη διαδικασία έγκρισης του σκευάσματος της από την αρμόδια αρχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Την ίδια ώρα τόσο η γαλλική Sanofi όσο και η βρετανική GSK συνεχίζουν την προσπάθεια τους να καταφέρουν να φτιάξουν το δικό τους εμβόλιο, βλέποντας πως ο κλάδος έχει ακόμη… άφθονο ψωμί! Μάλιστα, αμφότερες ελπίζουν να τα καταφέρουν πριν τα τέλη της χρονιάς. Το ίδιο και η γερμανική CureVac.

Τα κέρδη αυτά δε, έχουν προφανώς σημασία και για τις χώρες τους, με την επιτυχία των εταιρειών να εξελίσσεται και σε εθνική υπόθεση. Για παράδειγμα η χρηματιστηριακή αξία της πάλαι ποτέ άσημης και άγνωστης BioNTech έχει εκτοξευτεί στα 92 δισ. δολάρια, ποσό που την κατατάσσει πλέον μεταξύ των δέκα ισχυρότερων γερμανικών εταιρειών. Μάλιστα, γνωστός οικονομολόγος υπολόγισε προ ημερών, ότι τα κέρδη της ενισχύουν συνολικά το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,5%!

Αναλόγως η ανακάλυψη του εμβολίου έβγαλε από την αφάνεια και την βιοτεχνολογική Moderna. Θυμίζουμε πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν κυριολεκτικά το πρώτο προϊόν που διέθεσε στην αγορά η αμερικανική εταιρεία, η αξία της οποίας φλερτάρει πλέον με τα 200 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή