Στην εντυπωσιακή ώθηση που θα δώσει στη γερμανική οικονομία συνολικά η επιτυχία της βιοτεχνολογικής start-up BioNTech χάρη στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο έγκριτος οικονομολόγος Σεμπάστιαν Ντούλιεν. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως η εταιρεία από μόνη της θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά έως 0,5% μέσα στη χρονιά.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο παράδειγμα όπου μία και μόνο εταιρεία είχε τέτοιο αντίκτυπο στο γερμανικό ΑΕΠ», σχολίασε ο επικεφαλής του think tank Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK). Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ως οικονομολόγος μακροοικονομικής και ο ίδιος έχει σπάνια την ευκαιρία να ασχολείται με μεμονωμένες εταιρείες, όμως η περίπτωση της BioNTech είναι ιδιαίτερη και σπάνια.

Η εκτίμηση του κ. Ντούλιεν βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, η οποία στο πλαίσιο των αυξημένων αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθέωρηση των εκτιμήσεων της για το σύνολο της χρονιάς. Συγκεκριμένα υπολόγισε πως τα έσοδα της από το εμβόλιο θα φτάσουν φέτος τα 15,9 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 12,4 δισ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της. Πρόκειται για ένα νούμερο που αναλογεί περίπου στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο το 2020 ανήλθε συνολικά στα 3,3 τρισ. ευρώ.

Εξάλλου δεδομένου πως η ανερχόμενη start-up, όχι μόνο έχει τη βάση της στη Γερμανία, αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη χώρα (το εργοστάσιο εμβολίων της είναι στο Μάρμπουργκ, στο κρατίδιο της Έσσης), o θετικός αντίκτυπος από τα κέρδη της θα περιοριστούν στο εσωτερικό της ίδιας της γερμανικής αγοράς.

«Η επιτυχία της BioNTech είναι εντυπωσιακή και διαγράφει ένα μοναδικό τοπίο για την εξέλιξη της έρευνας στη Γερμανία μελλοντικά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον πως η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά περίπου 4% φέτος, μετά την κάθετη υποχώρηση της κατά 4,6% πέρυσι λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι η BioNTech και το πρωτοποριακό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA που ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα όγδοο της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή