Project Syndicate

Πόσο περιθώριο έχει η αμερικανική οικονομία; Ακόμη και με τους περισσότερους επίσημους περιορισμούς στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την απασχόληση, οι ανησυχίες για την Covid-19 έχουν περιορίσει την πλήρη επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα. Εξάλλου, οι ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών εξακολουθούν να κρατούν πολλούς εργαζομένους (ειδικά γυναίκες) στο σπίτι. Δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας των παιδικών σταθμών, η προσφορά εργασίας των γονέων αναμένεται να υποβαθμιστεί.

Αν υποθέσουμε ότι η πανδημία δεν θα ξεφύγει ξανά από τον έλεγχο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς το φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει μια σταθερή επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά ακόμα και τότε, κάποια πράγματα θα έχουν αλλάξει οριστικά. Η ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών – συμπεριλαμβανομένης μιας πραγματικής έκρηξης πληροφορικής και fintech – αποτελεί ήδη μέρος της νέας κανονικότητας. Λόγω αυτών των νέων δυνατοτήτων, πολλές θέσεις εργασίας, τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες, θα καταστούν περιττές.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι μια εφαρμογή αυτοματισμών είναι ήδη σε εξέλιξη. Ενώ η τεχνολογική επανάσταση που προκλήθηκε από την πανδημία θα δημιουργήσει αναμφίβολα νέες θέσεις εργασίας, τείνει αναγκαστικά προς την αντικατάστασης μορφών εργασίας. Επειδή η ώθηση της πανδημίας προς την αυτοματοποίηση είναι άνευ προηγουμένου, δεν υπάρχει αξιόπιστη αριθμητική εκτίμηση για τον αντίκτυπό της στις αγορές εργασίας. Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει το ποσοστό ανεργίας κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, πρέπει να εξεταστεί εάν τα οικονομικά κίνητρα έχουν μειώσει την πραγματική προσφορά εργασίας. Πέρα από τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας που θα λήξουν τον Σεπτέμβριο του 2021, υπήρξαν επίσης διάφορες εκταμιεύσεις σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων επιδομάτων για παιδιά. Αυτά θα έχουν χαλαρώσει πολλούς περιορισμούς στον προϋπολογισμό των εργαζομένων, επιτρέποντάς τους να είναι επιλεκτικοί όσον αφορά την απασχόληση. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει θετικό σοκ προσφοράς εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Παρότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της «επιστροφής εργασίας», η καλύτερη εικασία μου είναι ότι το φυσικό ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί κατά 0,5 μονάδες, αυξάνοντας το κενό στην παραγωγή. Προσωρινή εκτίμηση του κενού παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι μεταξύ 1,8% και 3,8%, πράγμα που συνεπάγεται περιθώρια μη πληθωριστικής ανάπτυξης κατά 3,8-5,8% για το επόμενο έτος. Αλλά αυτό το περιθώριο θα μπορούσε να εξαντληθεί μέσα σε έναν χρόνο, αφήνοντας τη Federal Reserve σε κίνδυνο να μείνει πίσω από την καμπύλη των εξελίξεων.

Ο  Willem H. Buiter είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Columbia University

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts